Reisus vykdys Irako aviakompanija „Iraqi Airways“.

Skrydžiai į Minską vyks iš Basros (1,327 mln. gyventojų), Suleimanijos (677 tūkst. gyventojų) ir Arbilio (846 tūkst. gyventojų) miestų.

Pirmas reisas iš Suleimanijos numatytas jau rugpjūčio 2-ąją. Visi bilietai iš Basros į Minską išparduoti iki rugpjūčio 26 d., o iš Arbilio – iki spalio pabaigos.

Skrydžiai į Basrą planuojami ketvirtadieniais nuo rugpjūčio 5 d. iki spalio 29 d., į Suleimaniją – pirmadieniais rugpjūčio 2–25 d., į Arbilį – šeštadieniais nuo rugpjūčio 7 d. iki spalio 30 d.

Oro linijų bendrovės „Iraqi Airways“ bilietų rezervavimo sistemoje jau atsirado Basros ir Arbilio miestai, bet Suleimanijos dar nėra.

Užtat yra dar viena kryptis, kuri galbūt atsiras ateityje, – Nadžafas (820 tūkst. gyventojų). Šio miesto Nacionalinio Minsko oro uosto tvarkaraščių sąraše kol kas nėra, o oro linijų bendrovės interneto svetainėje jis minimas tik tarp galimų reisų iš Minsko, tačiau tvarkaraštis nesudarytas.

Remiantis „Iraqi Airways“ interneto svetainėje pateikta informacija, bilietų skristi iš Basros į Minską nebėra iki rugpjūčio 26 d., iš Arbilio – iki spalio pabaigos.

Skraidyti iš Bagdado į Minską oro linijų bendrovė pradėjo nuo 2017 m. sausio 20 d. 2020-ųjų pavasarį skrydžius teko laikinai nutraukti dėl koronaviruso pandemijos, bet 2020 m. liepos 17 d. jie buvo atnaujinti. 2017 m. žiemą ir vasarą su pertraukomis buvo vykdomi skrydžiai į Basrą ir Arbilį.

Nuo 2021 m. gegužės 10 d. iš Minsko į Bagdadą ėmė skraidinti dar viena Irako oro linijų bendrovė – „Fly Baghdad“. Dabar „Iraqi Airways“ iš Minsko į Bagdadą skraidina trečiadieniais, penktadieniais ir sekmadieniais, o „Fly Baghdad“ – pirmadieniais ir ketvirtadieniais.

Praėjus trims dienoms nuo skandalo, kai Minske prievarta buvo nutupdytas „Ryanair“ orlaivis, Aliaksandras Lukašenka parlamentui pasakė Europos Sąjungai (ES) skirtą frazę: „Mes stabdydavome narkotikus ir migrantus, o dabar patys juos rysite ir gaudysite.“

Nuo tada nebuvo nė dienos, kad Lietuvos Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai nepraneštų apie sulaikytus migrantus, atėjusius iš Baltarusijos. Be to, dažniausiai sieną nelegaliai kerta Irako piliečiai.

Delfi primena, kad praėjusią parą, pirminiais duomenimis, sulaikyti 287 migrantai, neteisėtai kirtę Baltarusijos ir Lietuvos sieną, pirmadienį skelbia Statistikos departamentas.

LRT radijui Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad sulaikytųjų buvo kiek daugiau – 289 neteisėti migrantai. Be to, nuo vidurnakčio iki pirmadienio ryto sieną iš Baltarusijos kirto dar 109 migrantai.

Didesnioji jų dalis prisistatė Irako piliečiais.

Šiuo metu migrantai yra apgyvendinami VSAT padaliniuose, savivaldybių suteiktuose objektuose, Rūdninkų poligone.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 2555. Taip pat sulaikyti 191 Kongo, 129 Kamerūno, 124 Sirijos, 91 Irano, 90 Rusijos bei kitų šalių piliečių.

Anot pasieniečių, didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1802)