Vien trečiadienį užregistruota 23 400 žmonių, t. y. 16 proc. daugiau nei dieną anksčiau, ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Lenkijos sienos apsaugos tarnyba.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis Varšuvoje vykusiame susitikime padėkojo savivaldybių atstovams už bendradarbiavimą padedant pabėgėliams iš Ukrainos.

„Susiduriame su didžiausia pabėgėlių krize nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – sakė premjeras, praneša naujienų agentūra PAP. Lenkija nori suteikti Ukrainos pabėgėliams dalelę normalumo, sakė jis. Todėl sklandus vyriausybės ir savivaldybių bendradarbiavimas yra „nepaprastai svarbus“.

Pasak M. Morawieckio, vyriausybė skyrė 500 mln. zlotų (120,1 mln. JAV dolerių), kad padėtų savivaldybėms priimti pabėgėlius.

Šiuo metu nėra oficialios informacijos, kiek karo pabėgėlių liko Lenkijoje ir kiek jų išvyko į kitas ES šalis.

Premjeras pažymėjo, kad dauguma ukrainiečių nori grįžti į savo šalį. Tačiau dabar jiems reikia pagalbos, o jų integracija taip pat duoda naudos Lenkijos ekonomikai ir visuomenei.

Pasak jo, noras padėti taip pat suteikia unikalią galimybę perteikti teigiamą Lenkijos įvaizdį visame pasaulyje.

Pasak pasieniečių, nuo karo pradžios sieną į Ukrainą kirto 502 000 žmonių, daugiausia ukrainiečių, norėjusių kovoti prieš rusus. Dalis grįžo, kad pasirūpintų vaikais ar giminaičiais, kuriems reikia pagalbos.

Lenkija ir Ukraina turi daugiau kaip 500 km ilgio sieną.

O Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ketvirtadienį konsultavosi su 16 šalies federalinių žemių premjerais dėl karo Ukrainoje padarinių.

Susitikime buvo nuspręsta, kad pabėgėliai iš Ukrainos gaus finansinę paramą taip pat, kaip ir pripažinti prieglobsčio prašytojai.

O. Scholzas sakė, kad federalinė vyriausybė šiemet skirs savivaldybėms 500 mln. eurų pabėgėlių apgyvendinimo išlaidoms padengti. Be to, vyriausybė 1 mlrd. eurų prisidės prie integracijos į vaikų dienos centrus ar mokyklas išlaidų.

Nuo Rusijos invazijos pradžios Vokietijos federalinis migracijos ir pabėgėlių biuras (BAMF) savo paskirstymo sistemoje užregistravo apie 370 000 Ukrainos piliečių, t. y. atvejų, kai ukrainiečiai kreipėsi į Vokietijos valdžios institucijas, norėdami gauti, pavyzdžiui, apgyvendinimą ar kitą paramą. Apie 104 000 iš jų jau užregistruoti kaip prieglobsčio prašytojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)