Apie tai rašoma kariškių kreipimęsi į laikinąjį Ukrainos prezidentą, ministrą pirmininką, Gynybos ministeriją ir ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininką, skelbia unian.net.

„Prašome jūsų priimti konkretų sprendimą dėl tolesnių mūsų veiksmų, nes dauguma karių nežino, ko jiems ir jų šeimoms tikėtis artimiausiu metu, bei imtis ryžtingų veiksmų sprendžiant susidariusią situaciją“, - rašoma kreipimęsi.

Jūreiviai reikalauja „išaiškinti, kaip turėtų elgtis tarnaujantys kariai, kurių tėvai gyvena Ukrainos teritorijoje, o žmonos ir vaikai – Krymo autonominėje respublikoje, arba atvirkščiai“. Taip pat prašoma paaiškinti, koks likimas laukia tarnaujančių karių ir jų šeimų, gyvenančių Krymo autonomijos teritorijoje.

„Prašome jūsų artimiausiu metu patvirtinti planą, kaip bus evakuotos šeimos tų karių, kurie atlieka tarnybą Krymo teritorijoje esančiuose ir Rusijos pajėgų okupuotose kariniuose daliniuose, bei suteikti mums šią informaciją visais įmanomais būdais“, - pažymima kriepimęsi.

Be to, kariškiai nerimauja dėl informacijos apie atvejus, kai baudžiamojon atsakomybėn patraukiami kariai (pagal straipsnį „Nepilnai atlikta tarnyba“), kurie pagal kontraktus išvaromi iš tarnybos Ukrainos kariniuose daliniuose, dislokuotose Krymo autonominėje respublikoje, ir įvažiuoja į Ukrainos teritoriją.

„Tarp tolesnių mūsų veiksmų variantų nėra nė vieno, kuris tenkintų tarnybą atliekančius Ukrainos karius. Priešo pusė siūlo mums pasiduoti ir priimti Rusijos pilietybę, arba išvažiuoti iš Krymo teritorijos be galimybės čia sugrįžti“, - pabrėžia ukrainiečių kariai.

„Laiko laukti mes neturime, nes nuolat gauname grasinimus, jog bus šturmuojamas mūsų laivas, o kartais net esame gąsdinami patraukimu baudžiamojon atsakomybėn“, - pažymi jie.

„Kuro atsargų ir gėlo vandens atsargos kasdien mažėja. Išplaukti iš Donuzlavo ežero į atvirą jūrą laivai neturi galimybės, nes išėjimas užblokuotas nuskandintais laivais, todėl prašome jus nedelsiant peržiūrėti mūsų kreipimąsi ir kuo greičiau priimti atitinkamus sprendimus“, - pabrėžė kariai.

„Visi mūsų dalinio kariai šiuo metu yra ištikimi karinei priesaikai, kurią davė ukrainiečių tautai, ir tikisi iš jūsų skubių bei adekvačių sprendimų!“, - rašė kariai.

Baigiasi ultimatumo Ukrainos jūreiviams terminas

Penktadienį baigiasi ultimatumo, kurį ukrainiečių kariams iškėlė separatistai, galutinis terminas.

Priminsime, jog ukrainiečių kariškiams pasiūlyti trys variantai: duoti priesaiką ir tarnauti Rusijai, gauti rusišką pasą ir likti pusiasalyje kaip civiliams gyventojams arba gauti 4 tūkst. grivinų išmoką ir visam laikui išvykti iš Krymo, praneša radijas „Svoboda“.

Kariškiai spėja, jog galimas ir jėgos variantas. Jūreiviai laukia Ukrainos gynybos ministerijos nurodymų, nors ji kol kas tyli.

„Jeigu Dūma priims įstatymą viską čia nacionalizuoti, tai mums bus pritaikytas Rusijos Federacijos Baudžiamasis kodeksas ir mes tapsime karo nusikaltėliais. Jeigu tiesiog perleisime laivus, pagal Ukrainos įstatymus tapsime valstybės išdavikais“, - pasakojo vieno iš laivų karininkas, norėjęs likti neįvardytas.

Kaip skebia UNIAN, kovo 21 dieną Rusijos Dūma turi peržiūrėti įstatymo projektą dėl Krymo prijungimo prie Rusijos Federacijos. Tuomet baigsis ir galutinis ultimatumo terminas. Jeigu niekas nesikeis, laivų įgulos neatmeta galimybės, kad rusų pajėgos juos mėgins užimti jėga. Bet kokiu atveju be atitinkamo nurodymo ukrainiečiai palikti laivų neketina.

Ruošiasi atremti rusų karių šturmą

Ukrainos karinio jūrų laivyno desantinis laivas rengiasi atremti galimą Rusijos karių šturmą, teigia Krymo žiniasklaidos centro prie Ukrainos gynybos ministerijos vadovas Vladislavas Selezniovas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

V. Selezniovas pažymi, jog desantinis Ukrainos karinio jūrų laivyno laivas šiuo metu „yra uoste“.

„Esame pasirengę galimam šturmui. Laive iškelta Ukrainos vėliava“ , - patikino V. Selezniovas.

Kaip skelbia naujienų agentūra UNIAN, kovo 6-osios naktį rusai paskandino didžiulį nurašytą savo laivą „Očakov“ ir taip užblokavo galimybę Ukrainos laivams išplaukti iš Donuzlavo ežero. Kitą dieną Rusijos kariai toje pačioje vietoje nuskandino dar vieną laivą – šį kartą skirtą gelbėjimo misijoms vykdyti.

S. Šoigu: Ukrainos daliniai pereina į Rusijos pusę

Sergejus Šoigu
Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, jog 72 Ukrainos kariuomenės kariniai daliniai priėmė sprendimą pereiti į Rusijos ginkluotųjų jėgų sudėtį.

Kaip skelbia UNIAN korespondentas Rusijoje, šią naujieną ministras pranešė Saugumo Tarybos posėdyje, kuriame dalyvavo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Šiai dienai pereiti į Rusijos ginkluotųjų pajėgų sudėtį sprendimą priėmė 72 Ukrainos kariuomenės daliniai. Apsisprendė tiek jų vadovybė, tiek eiliniai – iškeltos Rusijos vėliavos. Dabar mes oficialiai įforminame visų, juose tarnaujančių, pasirinkimą. Taip pat ir pagal pilietybę bei atsižvelgiant į vakar priimto sprendimo dėl karinių laipsnių bei karininkų įgyto išsilavinimo pripažinimo“. – pareiškė S. Šoigu.

Rusijos gynybos ministras patikino, jog šiuo atveju svarbiausia tai, jog daliniai tokį sprendimą priėmė laisva valia.

„Mes rūpinamės kiekvieno minėtojo dalinio ateitimi. Pirmiausiai, jeigu yra noras tarnauti Rusijos kariuomenėje, mes tokią tarnybą pasiūlysime. Jeigu žmogus nenori tarnauti Rusijos karinėse pajėgose, tačiau pageidauja pasilikti Kryme, tokia galimybė taip pat yra. Galiausiai, jeigu žmogus nori tarnauti Ukrainos kariuomenėje, jis taip pat turi visas sąlygas, jis gali netrukdomas išsikelti iš Krymo ir pratęsti tarnybą kituose regionuose, Ukrainos kariuomenės daliniuose“, - patikino S. Šoigu.

Anot ministro, pakrantės gynybos dalinių vadovybė priėmė sprendimą norintys pratęsti tarnybą Ukrainos kariuomenėje ir iš Krymo teritorijos išvykti.
„Jiems suteiktas transportas išvykti kartu su šeimomis, išsivežti daiktus – sklandžiam persikėlimui į Ukrainos teritoriją“, - sako ministras.