Ajovos valstijoje dirbantys sinoptikai perspėjo, kad būdami lauke žmonės giliai nekvėpuotų ir kuo mažiau kalbėtų.

Remiantis prognozėmis, žemiau nulio nukritusią temperatūrą turėtų pajusti ne mažiau kaip 55 mln. žmonių.

Nepaprastoji padėtis jau paskelbta ne tik šalies Vidurio Vakaruose esančiose valstijose – Viskonsine, Mičigane ir Ilinojuje, bet ir paprastai nuožmių oro permainų nepatiriančiose pietinėse valstijose –Alabamoje ir Misisipėje.

„Taip intensyviai plūstantis šaltas oras, mano galva, – kartą per daugybę metų pasitaikantis reiškinys“, – sakė JAV nacionalinės orų tarnybos (NWS) meteorologas Johnas Gaganas.

NWS įspėja, kad, esant tokiai žemai temperatūrai, nušalimų galima patirti vos 10 minučių pabuvus lauke.

Žemiausia temperatūra, kaip manoma, turėtų laikytis trečiadienį–ketvirtadienį. Anot prognozių, Čikagoje tuo metu turėtų būti šalčiau nei Antarktidoje.

Šiame Ilinojaus valstijos mieste temperatūra gali nukristi iki –33 °C, tačiau dėl žvarbaus vėjo jutiminė temperatūra, anot meteorologų, gali siekit ir –46 °C.

Viskonsine sniego sluoksnis turėtų siekti 60 cm, o Ilinojuje – 15 cm.

Sniego tikimasi sulaukti ir Alabamoje, taip pat kitoje pietinėje valstijoje – Džordžijoje.

Dalyje Kanados įsivyravusios šaltos oro masės jau slenka per JAV Vidurio Vakarus rytinės pakrantės link.

Šalčiai Vidurio Vakarus užklupo po didelės pūgos, savaitgalį atnešusios iki 30 cm sniego ir, kaip pranešama, pareikalavusios mažiausiai dviejų gyvybių.

„Mums reikia, kad visi padarytų savo darbus,... kad jūs ir jūsų šeimos būtumėte pasirengę“, – sakė Ilinojaus gubernatorius Jay Robertas Pritzkeris.

Įmonės nurodė savo darbuotojams likti namie. Taip pat buvo uždarytos mokyklos ir atšaukta šimtai skrydžių.

Prognozuojama, kad oro temperatūra daugiau kaip 10-yje valstijų, nusidriekusių daugiau kaip 1,9 tūkst. km – nuo abiejų Dakotų iki Ohajo – bus žemiausia per visą kartos gyvenimo laiką, o gal net per visą stebėjimų istoriją.

„Vienos šalčiausių, kiek prisimenama, arktinių oro masių... slenka į pietus, į Vidurio Vakarų šiaurę, o paskui pasklis didelėse rytinių dviejų šalies trečdalių dalyse“, – pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Ji prognozuoja gyvybei pavojingus šalčius ir žvarbius vėjus nuo šiaurinės Vidurio Rytų dalies iki Didžiųjų ežerų ir Ohajo slėnio.

Tokias meteorologines sąlygas lems arktinio oro verpetas, atsiskyręs nuo poliarinio sūkurio, kuris paprastai sukasi aplink Šiaurės ašigalį.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba trečiadienį prognozuoja 23–40 Celsijaus laipsnių speigą visuose Vidurio Vakaruose. Dėl vėjo jutiminė temperatūra viename Minesotos rajone gali siekti 53-54 laipsnius šalčio.

Trečiame pagal dydį JAV mieste Čikagoje turėtų būti šalčiau nei kai kur Antarktyje.

Ilinojaus, Mičigano ir Viskonsino pareigūnai rengdamiesi šalčiams ėmė taikyti nepaprastosios padėties priemones.