Sausio 8 dieną Tusono mieste J.L.Loughneris per G.Giffords susitikimą su rinkėjais šovė jai į galvą, o po to padrikai šaudydamas nušovė šešis žmones ir dar 13 sužeidė.

Per bylos nagrinėjimą Arizonos valstijos apygardos teisme J.L.Loughneris kaltės nepripažino, elgėsi nervingai, ir po dar vieno įtūžio priepuolio buvo išvestas iš salės.

J.L.Loughneris buvo pašalintas iš salės, kai palenkęs galvą pradėjo garsiai murmėti kažką panašaus į sakinį: "Ačiū už išsigimėlių paradą, ji mirė mano akivaizdoje".

Vėliau įtariamajam buvo leista stebėti teismo posėdį iš gretimo kambario per televizorių.

Galiausiai federalinis teisėjas priėjo išvadą, kad šiuo metu J.L.Loughneris yra nepakaltinamas, todėl negali būti teisiamas.

Dabar jis bus išsiųstas į psichiatrijos gydyklą, kur gydytojai keturis mėnesius mėgins sugrąžinti jam pakaltinamą būklę. Jeigu psichiatrai manys, kad išgydyti J.L.Loughnerį neįmanoma, teismas gali jam atšaukti kaltinimus. Drauge valdžia gali prašyti laikyti jį už grotų.

Dar iki šaudymo Arizonoje dėl psichikos būklės J.L.Loughnerio nepriėmė į tarnybą armijoje, dėl tos pačios priežasties jis buvo pašalintas iš koledžo.

Medikai sako, kad po pasikėsinimo G.Griffords būklė žymiai pagerėjo; pasak Kongreso narės vyro astronauto Marko Kelly, jos asmenybė "išliko 100 procentų".

Manoma, kad gegužę G.Giffords bus padaryta dar viena operacija, per kurią jai bus priauginta dalis kaukolės.