Pirmadienį socialiniame tviterio tinkle paskelbtame vaizdo pranešime T. Nidesas sakė, kad jam didelė garbė „dirbti šioje gražioje šalyje“.

60-metis ambasadorius sakė: „Pirmą kartą čia atvykau būdamas 15 metų, būdamas mažas žydų vaikas iš Duluto, Minesotos valstijoje. Tai buvo svajonės išsipildymas“.

„Siekiu atstovauti visai amerikiečių įvairovei, kurių kilmė ir įsitikinimai galbūt skiriasi, tačiau juos vienija pagrindinės JAV vertybės – laisvė, demokratija ir galimybės. Tas pats pasakytina ir apie Izraelį“, – sakė T. Nidesas.

T. Nidesas reziduos Jeruzalėje. Ankstesnė – prezidento Donaldo Trumpo – administracija 2018 metais perkėlė JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

2017 metų pabaigoje D. Trumpas vienašališkai pripažino Jeruzalę Izraelio sostine. Palestiniečiai į tai reagavo boikotuodami tuometę JAV administraciją. Jie reikalauja nepriklausomos valstybės Gazos Ruože ir Vakarų Krante su sostine Rytų Jeruzalėje, Izraelio okupuota 1967 metais. Savo ruožtu Izraelis teigia, kad visa Jeruzalė yra jo sostinė.

Ankstesnis JAV ambasadorius Davidas Friedmanas palaikė aiškiai proizraelietišką ir naujakurius remiančią politiką.

Tarp Izraelio ir naujosios J. Bideno vadovaujamos JAV administracijos kilo įtampa, kadangi JAV paskelbė apie generalinio konsulato Jeruzalėje atidarymą. Šis konsulatas pirmiausia buvo atsakingas už Palestinos diplomatinius reikalus.

JAV ambasadai persikėlus į Jeruzalę, konsulatas buvo prijungtas prie jos. Izraelis nepritaria bet kokiam veiklos atnaujinimui, kuriuo siekiama pagerinti JAV santykius su palestiniečiais.

1961 metais gimęs T. Nidesas iki šiol buvo JAV investicinio banko „Morgan Stanley“ viceprezidentas. Prezidento Baracko Obamos administracijoje jis ėjo valstybės sekretoriaus pavaduotojo pareigas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją