Čikagoje parengtame teismo dokumente teigiama, kad I. Girkinas veikė Kremliaus nurodymu ir virš Rytų Ukrainos numušė lėktuvą „Boeing 777“, skridusį iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą.

Bylą inicijavo 18 žuvusių keleivių, tarp kurių šeši britai, artimieji. Jie iš Ukrainos separatisto vado reikalauja 900 mln. dolerių (817 mln. Eur).

Į virš Rytų Ukrainos skridusį Malaizijos oro linijų lėktuvą pataikė raketa, per tragediją žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

I.Girkinas dėmesio sulaukė po to, kai viename rusų socialinės žiniasklaidos puslapyje internete, su kuriuo siejami jo kontroliuoti separatistai, pasirodė informacija, esą jie prisiima atsakomybę dėl Ukrainos pajėgų lėktuvo An-26 numušimo: „Mes juos perspėjome, kad neskraidyti mūsų danguje“. Įrašas, kuris netrukus buvo pašalintas, sukėlė įtarimų, kad I. Girkino separatistai galėjo per klaidą numušti ir Malaizijos keleivinį lėktuvą. „Donecko liaudies respublikos“ atstovai savo atsakomybę dėl MH17 tragedijos kategoriškai atmeta.

Čikagoje parengtuose teismo dokumentuose teigiama: „Malaizijos oro linijų lėktuvas skrido virš teritorijos, kurioje anksčiau minėtieji separatistai vykdė karinius veiksmus. Kaltinamojo I. Girkino vadovaujami separatistai numušė „Boeing 777-200“ lėktuvą“.

Kalbant apie I. Girkiną, dokumentuose pažymima, kad jis: „davė nurodymą, padėjo ir/arba pakurstė šį nusikaltimą ir/arba susimokė su asmenimis, paleidusiais raketą ar raketas“.

I.Girkino atstovė Miroslava Reginskaja teigia, kad dabar jau buvęs separatistų vadas neketina atsakyti į jam metamus kaltinimus.

„Šiuo atveju neturime jokių komentarų, tiesą sakant, šios situacijos komentuoti net neketiname. Jeigu tie žmonės kvailiai, tai ir liks kvailiai“, – teigia atstovė.

Teismo dokumente taip pat rašoma, kad I. Girkino vadovaujami asmenys „prisiėmė atsakomybę“ numušę lėktuvą. Jame teigiama, kad prie tragedijos tiesiogiai prisidėjo ir Kremlius– esą lėktuvą numušusi raketą į Ukrainą pateko iš Rusijos.

„Kaltinamasis I. Girkinas veikė vykdydamas Rusijos valdžios pareigūnų nurodymus“, – teigiama dokumente.

Bylą inicijavęs advokatas Floydas Wisneris pasinaudojo JAV galiojančiu Aukų apsaugos aktu, kuris gali būti pasitelktas prieš užsienio valstybių piliečius – teisininkas teigia, kad šis teisės aktas leis I. Girkiną teisti Amerikos teisme.

„Šiuo atveju svarbūs ne pinigai, mes norime gauti I. Girkino atsakymus ir pademonstruoti spaudimą Rusijai, kad Maskva sutiktų bendradarbiauti su tarptautiniu tribunolu“, – sako advokatas.

„Aukų artimiesiems tai nieko nekainuos. Tai darome, norėdami jiems pasitarnauti. Jie nori gauti atsakymus, nenori, kad juos pamirštų“, – pridūrė F. Wisheris.

Reine Dalziel, per lėktuvo katastrofą netekusi vyro Camerono, iškėlė bylą „Malaysia Airlines“.

Teigiama, esą skrydžių bendrovė neįvertino pavojaus, kurį kėlė maršrutas virš Rytų Ukrainos. Tuo metu tai buvo „tarptautiniu mastu pripažinta konflikto zona“, virš kuriuos Amerikos lėktuvams skraidyti buvo griežtai draudžiama. Be to, virš Ukrainos neskraidė ir kitos didžiosios skrydžių bendrovės, tarp kurių ir „British Airways“. „Malaysia Airlines“ šio bylos nekomentuoja.