Pirmadienį pranešta, kad Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas Rusijos prezidento Vladimiro Putino kvietimu vyks į Maskvą dalyvauti gegužės 9-osios renginiuose.

Tai pranešė Armėnijos vyriausybės atstovai, kuriais remiasi portalas „eurointegration“.

N. Pašinianas gegužės 8 d. išvyks su darbo vizitu į Maskvą ir dalyvaus renginiuose, skirtuose, pasak Maskvos, „Pergalei Didžiajame Tėvynės kare“.

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas gegužės 8–9 d. taip pat surengs darbo vizitą į Rusiją, pirmadienį savo socialinių tinklų paskyroje pranešė prezidento atstovas spaudai Ruslanas Želdibajus.

Jo teigimu, gegužės 9-ąją K. Ž. Tokajevas dalyvaus 78-osioms pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinėms pažymėti skirtame parade, į kurį jį pakvietė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Pergalės dienos renginiuose Maskvoje dalyvaus ir Tadžikistano prezidentas Emomalis Rahmonas, jis jau išskrido į Rusiją, praneša Rusijos valstybinė agentūra TASS, remdamasi E. Rahmono spaudos tarnyba.

Vėliau pranešta, kad atvyks ir Uzbekistano prezidentas Šavkatas Mirzijajevas.

Rusija į šventinį renginį pakvietė Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) lyderius, pažymėjo R. Želdibajus.

Skelbiama, kad kvietimą dalyvauti Pergalės dienos minėjime Maskvoje gavo ir Turkmėnistano vadovas Serdaras Berdimuhamedovas. Ar jis priėmė kvietimą, nepatikslinama.

Rusijos miestuose šįmet jau atšaukta nemažai paradų su technika, taip pat visiškai atsisakyta „Nemirtingojo pulko“ eitynių.

Kremlius taip pat vėl atšaukė „tradicinį priėmimą“ gegužės 9 d., kuriame V. Putinas paprastai sakydavo kalbą Antrojo pasaulinio karo veteranams ir įteikdavo apdovanojimus.

Pastarasis toks susitikimas įvyko 2019 metais. Dėl koronaviruso pandemijos 2020-aisiais ir 2021-aisiais priėmimas buvo atšauktas. Pernai šis renginys taip pat neįvyko.

Kremlius: Putinas parade tikrai pasirodys

Nepaisant praėjusią savaitę surengtos tariamos dronų atakos prieš Kremlių, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį, kaip planuota, pasirodys dideliame kariniame parade Raudonojoje aikštėje Maskvoje.

„Rytoj parade prezidentas tikrai pasirodys“, – pirmadienį pareiškė jo atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Prieš tai pranešta, kad Maskva prieš iškilmes, skirtas 78-osioms sovietų pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinėms, sugriežtino saugumo priemones.

Praėjusią savaitę virš Kremliaus teritorijos buvo numušti du dronai. Rusija pareiškė, kad tai buvo pasikėsinimas į V. Putiną ir apkaltino Ukrainą. Kaimyninė šalis, kuri jau daugiau kaip 14 mėnesių priešinasi Rusijos agresijai, kaltinimus neigia. Ir virtinė tarptautinių stebėtojų mano, kad Rusija tariamą pasikėsinimą inscenizavo pati. Šiame kontekste spėliota, ar nebus atšauktas karinis paradas.

Maskvoje jau atšauktos tradicinės eitynės „Nemirtingasis pulkas“, kurios paprastai rengiamos po parado ir kuriose 2022-aisiais dalyvavo ir V. Putinas. D. Peskovas dabar pripažino, kad tai padaryta saugumo sumetimais. Tačiau jis nepasakė, ar vyks aviacijos šou – pernai jis buvo atšauktas.

Anot rusų žiniasklaidos, paradai atšaukti daugiau kaip 20 miestų, nes institucijos negalėjo užtikrinti saugumo. Be dronų incidento virš Kremliaus pastaruoju metu ir kituose Rusijos regionuose būta spėjamų partizaninių išpuolių, pavyzdžiui, prieš krovininius traukinius ir naftos perdirbimo įmones.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)