Sirijos derybų komisijos (SNC) delegacija atvyksta Maskvai ruošiantis sausio 30 dieną Sočio kurorte prie Juodosios jūros numatytoms taikos deryboms, kuriose taip pat turėtų dalyvauti kitas Sirijos režimo rėmėjas Iranas nei sukilėlius palaikanti Turkija.

SNC anksčiau sakė dalyvausianti Jungtinių Tautų rengiamose derybose, tačiau kol kas nepaskelbė, ar vyks į derybas Sočyje. Daugybė skirtingų Sirijos sukilėlių grupių jau pareiškė nepripažįstančios šių derybų.

SNC išplatintame pareiškime rašoma, kad pirmadienio vizitas įvyks „atsakant į Rusijos užsienio reikalų ministerijos kvietimą“. Delegacija susitiks su Rusijos užsienio reikalų ir gynybos ministrais, taip pat parlamento nariais.

Šio vizito tikslas – „suprasti tikrąją Rusijos poziciją dėl politinio proceso, nes ji yra partnerė konflikte, derybų su Sirija globėja ir deeskalavimo zonų garantė“, rašoma pareiškime.

SNC atstovas spaudai Yahya al Aridi naujienų agentūrai AFP sakė, kad opozicija „paprasčiausiai nori įsitikinti, kad Rusija rimtai žiūri į visą taikos procesą“, ypač į JT vadovaujamas derybas.

Ženevoje buvo surengta virtinė JT tarpininkaujamų taikos derybų ratų. Pastarąjį kartą derybininkai čia buvo susitikę gruodžio viduryje, tačiau rimtesnės pažangos jiems nepavyko pasiekti.

Derybas ketinama pratęsti sausio 25–26 dienomis, tik šįkart – Vienoje. Šis susitikimas įvyks prieš derybas Sočyje.

Rusija, Iranas ir Turkija nuo praėjusių metų pradžios remia lygiagrečiai vykstančias taikos derybas.

Susitikimas Sočyje yra dalis platesnio Maskvos užmojo padėti pamatus politiniam krizės sprendiniu, išprovokavusio susirūpinimą, kad Kremlius ieško būdų apeiti Jungtines Tautas.

Damasko vyriausybė pareiškė dalyvausianti Sočio derybose, kuriose bus tariamasi dėl naujos Sirijos konstitucijos.

Jau beveik septynerius metus trunkantis Sirijos pilietinis karas, įsiplieskęs režimas ėmusis brutaliai malšinti antivyriausybinius protestus, nusinešė jau daugiau nei 340 tūkst. gyvybių, o milijonus žmonių privertė palikti savo namus.