Geiras Pedersenas pirmadienį ruošiasi aptarti su sirų užsienio reikalų ministru Walidu Muallemukomiteto sudėtį. Šiuo klausimu buvo smarkiai ginčijamasi, prezidento Basharo al Assado vyriausybei nesutinkant su kai kuriomis pasiūlytomis kandidatūromis.

Atvykęs į Sirijos sostinę G. Pedersenas pareiškė „labai laukiantis“ susitikimo su W. Muallemu, ir priminė apie judviejų ankstesnius „produktyvius susitikimus“ liepą.

Nuo to laiko abi šalys pasiekė pažangos, pridūrė Norvegijos diplomatas, pradėjęs eiti JT pasiuntinio pareigas sausio mėnesį.

Trečiadienį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas nurodė, jog buvo pasiektas susitarimas dėl institucijos steigimo.

Komitetą turėtų sudaryti 150 narių: 50 turėtų deleguoti Damasko režimas, dar 50 – opozicija, likusį trečdalį – JT.

Be komiteto sudėties, dar turi būti sutarta dėl jo veiklos mechanizmų. Diplomatai būgštauja, kad procesas gali užsitęsti ir kad pažangai pasiekti reikės ne vieno mėnesio.

Pasak Damasko režimą palaikančio dienraščio „al Watan“, JT pasiuntinys gali paskelbti oficialų pareiškimą apie konstitucinį komitetą per JT Generalinės Asamblėjos sesiją, šią savaitę prasidėsiančią Niujorke.

Po kelių JT vadovaujamų derybų ratų taip ir nepavyko užbaigti karo, pareikalavusio jau daugiau nei 370 tūkst. gyvybių ir privertusio milijonus žmonių palikti namus. Šis konfliktas kilo Damaskui 2011 metais pamėginus žiauriau numalšinti antivyriausybinius protestus.

Pastaruoju metu aktualesnės tapo lygiagrečiai vedamos derybos, kurioms vadovauja Damasko sąjungininkė Rusija ir sukilėlius remianti Turkija.

Rusijos kariuomenės palaikomos B. al Assado pajėgos nuo 2015 metų atkovojo iš sukilėlių ir džihadistų didžiąją dalį šalies teritorijos. Šiuo metu vyriausybė kontroliuoja 60 proc. šalies teritorijos.