A. Merkel, per savo vėliausią vizitą Graikijoje 2014 metais tapusi aršių protestų prieš griežtą taupymo politiką liudininke, dabar turėtų susitikti su ministru pirmininku Aleksiu Cipru ir aptarti sudėtingą būsimo Makedonijos pavadinimo keitimo klausimą.

Anksčiau Jugoslavijai priklausiusi Makedonija dabar vadinasi kaip Graikijos šiaurinė Makedonijos provincija.

A. Cipras ir jo Makedonijos kolega Zoranas Zajevas iš principo susitarė, kad Skopjė imsis šalies pavadinimo keitimo proceso ir ateityje vadinsis Šiaurės Makedonijos Respublika.

Vis dėlto nėra garantijų, kad sprendimas pervadinti šalį įsigalios, nes pavadinimui pakeisti reikia keturių konstitucinių pataisų. Jos gali būti priimtos tik užsitikrinus ne mažesnį kaip dviejų trečdalių įstatymų leidėjų palaikymą 120 vietų parlamente.

Europos Sąjunga pritaria šiam šalies pavadinimo keitimui, kuris atvertų kelią šalies narystei Bendrijoje ir NATO.

A. Merkel lankėsi Skopjė pernai prieš referendumą dėl naujo Makedonijos pavadinimo.

Graikija šiuo klausimu yra susiskaldžiusi. Viena A. Cipro valdančiosios koalicijos partija nepritaria Makedonijos pavadinimo pakeitimui ir grasina trauktis iš koalicijos.

Pagrindinė opozicinė konservatyvi partija „Naujoji demokratija“ taip pat nepritaria Atėnų ir Skopjės susitarimui ir siekia paankstinti spalį numatytus rinkimus.

A. Merkel turėtų aptarti šį klausimą penktadienį susitikusi su prezidentu Prokopiu Pavlopulu ir vėliau su „Naujosios demokratijos“ lyderiu Kiriaku Micotakiu. Jo partija yra A. Merkel krikščionių demokratų sąjungininkė Europos Parlamente.

Prieš šį vizitą A. Merkel atstovė Martina Fietz sakė, jog A. Merkel ir kraštutinių kairiųjų lyderis A. Cipras aptars „Europos ir tarptautinius“ klausimus su P. Pavlopulu ir verslo atstovais.

Euro zonos valstybinių skolų krizės metais Berlyno ir Atėnų santykiuose atsirado įtampa, A. Merkel pareikalavus, kad Graikija mainais už paskolas įgyvendintų daugybę griežto taupymo priemonių.

Tačiau „likus keturiems mėnesiams iki rinkimų A. Merkel vizitas pabrėš Europos solidarumą su Graikija, Europos sėkmę“, naujienų agentūrai AFP sakė Atėnų universiteto politinės istorijos profesorius Tanas Veremis.

A. Merkel cituojantis Graikijos dienraštis „Kathimerini“ rašo, kad Graikija turi visokeriopą jos paramą, kadangi pradėdama savo kelionę kanclerė sveikino šių dviejų ES ir NATO partnerių „glaudžius ryšius“.

„Žinau, kad keletas pastarųjų metų buvo labai sunkūs daugeliui Graikijos žmonių. Europa parodė savo solidarumą įgyvendindama tris pagalbos programas ir padėdama Graikijai vykdyti reformas, siekiant fiskalinio ir ekonominio stabilumo“, – sakė A. Merkel, cituojama laikraštyje „Kathimerini“.