„2023 metų gegužės 14 dieną Turkijoje rinkėjai eis prie balsadėžių į svarbius rinkimus, tačiau kyla susirūpinimas, kad prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybė, siekdama pakenkti rinkimų rezultatams, smarkiai kontroliuos skaitmeninę ekosistemą“, – trečiadienį paskelbtame pareiškime perspėjo HRW.

Socialinės žiniasklaidos bendrovės ir technologijų įmonės turėtų teikti pirmenybę teisei gauti informaciją, o ne pelnui, pridūrė organizacija.
„Turkijos vyriausybė prieš šiuos rinkimus paspartino pastangas vykdyti cenzūrą ir griežčiau kontroliuoti socialinę žiniasklaidą bei nepriklausomas internetines naujienų svetaines“, – sakė HRW.

Organizacija taip pat priminė, kad praeityje prieš rinkimus „dideli netikrų paskyrų tinklai socialinėje žiniasklaidoje platino vyriausybę palaikančias nuomones“.

Bendras opozicijos kandidatas Kemalis Kilicdaroglu, kuris greičiausiai bus pagrindinis R. T. Erdogano varžovas sekmadienio rinkimuose, neseniai pareiškė, kad vyriausybė planuoja platinti suklastotus garso ar vaizdo įrašus, kuriais siekiama jį diskredituoti.

Turkijos žiniasklaida yra iš esmės tiesiogiai arba netiesiogiai kontroliuojama R. T. Erdogano vyriausybės, taip pat griežtai reguliuojamas ir interneto turinys.

Po vasario mėnesį Turkijos ir Sirijos pasienio regioną sukrėtusių pražūtingų žemės drebėjimų Turkijoje buvo apribotas „Twitter“ naudojimas, o kritiškai nusiteikę tinklai buvo uždrausti arba nubausti piniginėmis baudomis.

R. T. Erdogano vykdoma plati žiniasklaidos kontrolė kelia didelį susirūpinimą, trečiadienį sakė opozicinės Iyi (Gerosios) partijos ekonominės politikos grupės vadovas Bilge Yilmazas. „Šie rinkimai nėra sąžiningi. Jei tokie būtų, mes laimėtume triuškinamai“, – jis sakė žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją