Niujorke įsikūrusi HRW nurodė užfiksavusi 16 neteisėto kalinimo atvejų, „didele dalimi siekiant išgauti pinigų iš giminaičių arba norint išleisti (įkaitus) į priešininkų pajėgų laikomus žmones“.

Husių – Irano remiamų šiitų sukilėlių – pareigūnai „su sulaikytaisiais elgėsi brutaliai“ ir dažnai tai „prilygdavo kankinimui“, sakė HRW. Pasak organizacijos, buvę sulaikytieji teigė, kad buvo mušami geležiniais strypais, medinėmis lazdomis ir automatais.

Kaliniai būdavo prirakinami prie sienų, plakami, sulaukdavo grasinimų išžaginti, pranešė organizacija ir pažymėjo, kad įkaitų grobimas „yra rimtas karo įstatymų pažeidimas ir karo nusikaltimas“.

Husiai prie ilgo savo pažeidimų sąrašo „pridėjo pelnymąsi“, sakė HRW direktorė Artimiesiems Rytams Sarah Leah Whitson.

„Užuot humaniškai elgęsi su sulaikytais žmonėmis, kai kurie husių pareigūnai naudojasi savo galia pasipelnyti iš sulaikymo, kankinimo ir žudymo“, – sakė ji.

Husiai 2014 metais užėmė Jemeno sostinę Saną, priversdami prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybę bėgti į pietus.

2015 metais į konfliktą Jemene įsikišus vyriausybę palaikančiai, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) vadovaujamai koalicijai, žuvo beveik 10 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Jungtinių Tautų tyrėjai praėjusį mėnesį paskelbė, kad visos konflikto šalys galėjo įvykdyti karo nusikaltimų, ir atkreipė dėmesį į paplitusius savavališko sulaikymo, žaginimo, kankinimo ir vaikų verbavimo atvejus.

HRW paragino JT Žmogaus teisių tarybą atnaujinti ekspertų grupės Jemene mandatą, kad jie galėtų nustatyti visas už pažeidimus atsakingas šalis.

Jungtiniai Arabų Emyratai, JAE įgaliotiniai ir Jemeno vyriausybės pajėgos Jemeno konflikte taip pat savavališkai sulaikė, kankino ir pradangino dešimtis žmonių“, – nurodė organizacija.