Irano palaikomi husių sukilėliai kontroliuoja beveik visą Jemeno šiaurę, įskaitant sostinę Saną. 2014 metais husiams perėmus Sanos kontrolę iš Saudo Arabijos remtos vyriausybės, kilo pražūtingas karas, jau nusinešęs dešimtis tūkstančių gyvybių.

„Dešimtys migrantų sudegė Jemene 2021 metų kovo 7 dieną, kai husių saugumo pajėgos paleido nenustatytų sviedinių į imigrantų sulaikymo centrą sostinėje Sanoje, sukeldamos gaisrą“, – rašoma HRW išplatintame pareiškime.

Anot pareiškimo, centro gyventojai, daugiausia migrantai iš Etiopijos, protestavo prieš stovyklos perpildymą, kai apsaugininkai suvarė šimtus jų į angarą ir paleido į pastatą du sviedinius.

„Migrantai sakė, kad po pirmo sviedinio atsirado daug dūmų, nuo kurių jiems gėlė akis ir jos ašarojo. Antrasis sviedinys, kurį migrantai pavadino „bomba“, garsiai sprogo ir sukėlė gaisrą“, – nurodė HRW.

Organizacija pridūrė, kad šimtai nukentėjusių stovyklos gyventojų gydomi ligoninėse Sanoje, kur budi gausios saugumo pajėgos, trukdančios humanitarinės pagalbos agentūroms.

Praėjusią savaitę Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) paragino sukilėlius užtikrinti nevaržomą prieigą prie nukentėjusiųjų.

Anot TMO, buvo sužeista per 170 žmonių, daugiau kaip pusė jų – sunkiai. Organizacijos duomenimis, apie 60 žmonių žuvo.

Husių atstovas Mohammedas Abdulsalamas pareiškė, kad šis incidentas „neturėtų būti politizuojamas ar išnaudojamas“ savais tikslais.

„Šis incidentas sukėlė padarinių, kurių būna per panašius incidentus, vykstančius visame pasaulyje“, – nurodė jis.

M. Abdulsalamas taip pat paragino atšaukti jau ilgą laiką Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos vykdomą Sanos oro uosto, kurį kontroliuoja sukilėliai, blokadą, kad migrantai „galėtų sugrįžti į namus“.

2015 metų kovą Saudo Arabijos vadovaujama koalicija įsikišo į konfliktą Jemene, siekdama padėti atkurti prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybės valdžią.

Per šį konfliktą dešimtys tūkstančių žmonių žuvo, o milijonai atsidūrė prie bado slenksčio. Jungtinės Tautos padėtį Jemene vadina didžiausia pasaulyje humanitarine krize.

Nepaisant Jemeną draskančio niokojančio karo, į šią skurdžią valstybę iš Somalio pusiasalio tebeplūsta migrantai, siekiantys geresnio gyvenimo turtingose Persijos įlankos regiono valstybėse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)