Kaip visada juodai apsirengę protestuotojai pirmadienio rytą keliose požeminėse stotyse stovėjo traukinių tarpduriuose, neleisdami durims užsidaryti, ir taip sukėlė viso tinklo traukinių vėlavimą.

Honkongo aktyvistai pirmadienį taip pat skelbia visuotinį streiką, pirmadienio popietę turėtų vykti ir studentų masinis mitingas.

Honkongas yra pusiau autonominį statusą turintis pietinis Kinijos miestas, kuriame veikia „viena šalis, dvi sistemos“ principas. Jis gyventojams suteikia teisių, kurių nepripažįsta žemyninė Kinija. Vis dėlto šias teises suteikti Kinija įsipareigojo susitarimu, kuriuo Honkongą Kinijai 1997 metais perdavė Didžioji Britanija.

Šių teisių nepaisymas ir yra viena pagrindinių už protestų slypinčių priežasčių.

Protestai Honkonge prasidėjo kaip atsakas į valdžios sprendimą svarstyti ekstradicijos į žemyninę dalį įstatymo projektą, kurį įtvirtinti siekė Pekinas, vis dėlto vėliau aktyvistai ėmė kelti ir platesnius reikalavimus – prašė, kad būtų surengtas nepriklausomas policijos susidorojimą su protestuotojais nagrinėjantis tyrimas.

Aktyvistai taip pat siekia rinkimų sistemos pokyčių: dabar Honkongo vadovybė yra skiriama Kinijos vyriausybės, tad gyventojai nori, kad miesto vadovas ir visa valdžia būtų renkami tiesiogiai.

Šeštadienį protestuotojų grupės žygiavo per miestą, jie svaidė Molotovo kokteilius į policijos pareigūnus, kurie su protestuotojais kovojo, nes protestas esą buvo nesankcionuotas. Policijos pajėgos purškė ašarines dujas, talžė aktyvistus lazdomis ir naudojo vandens patrankas su cheminiais dažais.

Studentų boikotas

Pirmadienio akcijos rengiamos po dar vieno smurto kupino savaitgalio, per kurį protestuotojai taip pat mėgino sutrikdyti miesto oro uosto – vieno judriausių pasaulyje – darbą.

Sekmadienį buvo atšaukti kelios dešimtys skrydžių, protestuotojams blokavus į oro uostą vedančius kelius, nors policijai pavyko sutrukdyti demonstrantų pastangoms užimti patį terminalą.

Šeštadienį ryžtingai nusiteikę protestuotojai siautėjo miesto centre, sukeldami gaisrus ir svaidydami Molotovo kokteilius į riaušių policiją, nors vietos valdžia uždraudė rengti demonstracijas.

Policija savo ruožtu panaudojo ašarines dujas, lazdas ir vandens patrankas, iš kurių buvo švirkščiamos mėlynos spalvos skysčio čiurkšlės.

Vietos žiniasklaidos nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip policininkai staigiai užpuola ir muša minią žmonių, besislėpusių traukinio vagone. Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareigūnų veiksmus pavadino „šiurpinančiais“.

Pasirodžius šiam įrašui, policija, kurią protestuotojai kaltina brutalumu, kilo nauja pasipiktinimo banga.

Universitetai pirmadienį ruošiasi naujų mokslo metų pradžiai, bet studentai – kurie yra protesto judėjimo priešakyje – ketina dviem savaitėms boikotuoti paskaitas.

Protestuotojai taip pat ragina paskelbti visuotinį streiką.

Rugpjūčio pradžioje visame mieste buvo paskelbtas retas streikas, sukėlęs chaosą šiame verslui palankiame finansų centre..

Honkongo pagrindinis vežėjas „Cathay Pacific“ perspėjo darbuotojus, kad pirmadienį prisijungus prie streiko jiems grėstų atleidimas, nors ankstesnę tokią akciją parėmė šių oro linijų skrydžių palydovų profsąjunga.

„Cathay Pacific“ jau atleido mažiausiai keturis protestuotojus palaikančius darbuotojus, įskaitant du pilotus.

Rengiamos demonstracijos sudavė smūgį Honkongo, kaip stabilios vietos verslui, reputacijai.

Be to, mieste sumažėjo turistų, ištuštėjo viešbučiai, o mažmenininkai skundžiasi didžiuliais nuostoliais, tačiau vyriausybė nepasiūlė protestuotojams beveik jokių nuolaidų ar sprendinių krizei.