Demokratijos aktyvistams prieš Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) įkūrimo 70-ąsias metines sustiprinus prieš keturis mėnesius pradėtą kovos už demokratiją kampaniją, protestuotojų susirėmimai su policija tęsiasi jau antrą dieną.

Trumpas susirėmimas rajone „Causeway Bay“ įvyko kitą dieną po to, kai pareigūnai panaudojo ašarines dujas, pipirines dujas ir vandens patrankas, kad išvaikytų radikaliai nusiteikusius aktyvistus, kurie į vyriausybės pastatą svaidė akmenis ir Molotovo kokteilius.

KLR įkūrimo 70-osios metinės bus švenčiamos nuo antradienio. Pekinas rengia didžiulę šventę, įskaitant milžinišką karinį paradą, kuriuo sieks pademonstruoti savo didėjančią galią.

Tačiau besitęsiantys neramumai Honkonge gali aptemdyti šią šventę, nes, Pekinui griežtinant kontrolę, pusiau autonominio miesto gyventojai verda pykčiu dėl varžomų specialiųjų laisvių.

Per pastarąsias 17 savaičių Honkongas išgyveno didžiausius politinius neramumus nuo 1997 metų, kuomet buvo perduotas Kinijai, – viskas prasidėjo nuo pasipriešinimo siūlomam ekstradicijos įstatymui ir išsiplėtė iki platesnės apimties demokratinių reikalavimų.

Aktyvistai yra pažadėję prieš KLR įkūrimo metinių šventę surengti keletą mitingų.

Penktadienį ir šeštadienį į du taikius mitingus susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.

Šeštadienio vakare policija su grupe protestuotojų susirėmė netoli parko, kur vyko taikus mitingas, ir šis incidentas parodė, jog kelios ateinančios dienos bus įtemptos.