Pirmąsias pozicijas visose apylinkėse užėmė penktą dešimtį metų einantys arba jaunesni kandidatai, įskaitant garsius prodemokratinio judėjimo aktyvistus Joshua Wongą (Džošua Vongą) ir Jimmy Shamą, padėjusius organizuoti daugelį praėjusiais metais vykusių antivyriausybinių protestų, sukėlusių centrinės vyriausybės nerimą.

Rinkėjų paramos sulaukė ir tokie dabartiniai įstatymų leidėjai kaip Tedas Hui ir Eddie Chu (Edis Ču), pagarsėję valdžią kritikuojančiais pasisakymais parlamento posėdžiuose.

Rinkimai buvo surengti siekiant sutelkti demokratijos šalininkų stovyklą artėjant rugsėjį numatytiems Honkongo Įstatymų Leidžiamosios Tarybos rinkimams, per kuriuos opozicija tikisi gauti „35+“ mandatų daugumą 70 vietų įstatymų leidimo institucijoje.

Prodemokratiškoji stovykla pažadėjo, kad gavusi daugumą ji nepatvirtins autonominio miesto biudžeto. Pagal Honkongo miesto konstituciją, dar vadinamą Pagrindiniu įstatymu, miesto vadovas – dabartinė lyderė Carrie Lam (Keri Lam) – privalo atsistatydinti, jeigu Taryba dukart vetuoja svarbaus įstatymo, tokio kaip biudžetas, projektą.

„Judėjimo aktyvistų pergalė pirminiuose rinkimuose reiškia, kad mūsų pasipriešinimo Kinijos vykdomiems miesto laisvių suvaržymams dvasia išliko“, – antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė J. Wongas.

„Rinkėjų akyse kandidatų pasipriešinimo dvasia yra svarbiau už kitus tradicinius elementus, tokius kaip politinės platformos, išsilavinimas ar profesinis pasirengimas“, – nurodė jis.

J. Wongas savo stovyklos spaudos konferencijoje trečiadienį taip pat sakė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo pasirašytas Honkongo autonomijos įstatymas, leidžiantis taikyti sankcijas Kinijos pareigūnams, dėl veiksmų, laikomų varžančiais miesto autonomiją, parodė, kad Pekino veiksmai atsisuks prieš juos.

„Honkongo laisvių varžymas neturėtų būti išeitis, priešingu atveju pasaulio lyderiai gali imtis daugiau ir daugiau veiksmų“, – nurodė jis.

C. Lam pirmadienį perspėjo pirminių rinkimų organizatorius ir kandidatus, kad šis balsavimas gali būti laikomas ardomąja veikla pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą, jeigu jo tikslas – priešintis bet kokiai vyriausybės politinei iniciatyvai.

Šį prieštaringai vertinamą įstatymą Pekinas priėmė birželio 30 dieną, reaguodamas į praėjusių metų dažnai smurtiniais virsdavusius didesnės demokratijos šalininkų protestus. Šis teisės aktas numato bausmes už keturių rūšių nusikaltimus, keliančius pavojų nacionaliniam saugumui: ardomąją veiklą, raginimus atsiskirti, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis kištis į miesto reikalus. Maksimali jame numatyta bausmė yra įkalinimas iki gyvos galvos.

„Aš nesakau, kad [balsavimas] jį pažeidė, tačiau turiu perspėti, kad, jeigu toks atvejis bus įrodytas, tada tikrai reikės atsakyti“, – sakė C. Lam.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pasveikino prodemokratinio judėjimo stovyklą su „sėkmingais“ pirminiais rinkimais ir pareiškė, kad daugiau nei 600 tūkst. rinkimuose dalyvavusių honkongiečių „parodė savo troškimą, kad jų balsai būtų išgirsti“.

Jis taip pat sakė, kad JAV atidžiai stebės įvykius mieste, artėjant rugsėjį numatytiems rinkimams.

„Su dideliu susirūpinimu pastebime, kad Honkongo lyderės Carrie Lam grasinimas, kad šie pirminiai rinkimai galimai pažeidė Pekino naująjį „nacionalinio saugumo“ įstatymą šioje teritorijoje, dar kartą parodo, jog Kinijos komunistų partija bijo demokratijos ir savo žmonių laisvo mastymo“, – nurodė M. Pompeo.

Pekino Honkongo ir Makao reikalų biuras pareiškė, jog pirminiai rinkimai „įžūliai meta iššūkį“ Pagrindiniam įstatymui ir pažeidžia nacionalinio saugumo įstatymą. Biuras išskyrė vieną iš rinkimų organizatorių Benny Tai (Benį Tai), apkaltinęs jį ardomąja veikla ir Honkongo nepriklausomybės propagavimu.

Pekino ryšių skyrius Honkonge taip pat apkaltino organizatorius organizavus rinkimus „su užsienio jėgų pagalba“, ir pareiškė, jog per pirminius rinkimus iš žmonių buvo surinkta daug privačios informacijos, galimai pažeidžiant galiojančius privatumo užtikrinimo reikalavimus.

Trečiadienį vienas iš balsavimo organizatorių buvęs įstatymų leidėjas Au Nok-hinas (Au Nokhinas) pranešė, kad nutraukia bendradarbiavimą šiuose rinkimuose. Feisbuke jis parašė, kad traukiasi „dėl neseniai [gautų] kaltinimų iš Ryšių skyriaus ir Honkongo ir Makau reikalų biuro“.

Pasak jo, nors prodemokratiškų jėgų stovykla ne kartą pabrėžė, kad pirminiai rinkimai yra teisėti, būta ir kitokių kaltinimų, o tai kelia „pavojų asmeniniam saugumui“.

„Tai sunkus sprendimas... Tikiuosi, kad visi supras mano būgštavimus“, – sakė jis, atsiprašydamas už pasitraukimą.