Parlamento pirmininkas Andrew Leungas sustabdė vos prasidėjusį posėdį ir nurodė išvesti iš salės įstatymų leidėją Eddie Chu, laikiusį sarkastišką plakatą su užrašu „Geriausia pirmininkė Starry Lee“.

Prokiniškų pažiūrų įstatymų leidėja Starry Lee neseniai buvo išrinkta svarbaus Honkongo įstatymų leidžiamosios tarybos komiteto, vertinančio įstatymų projektus prieš jų pateikimą parlamento balsavimui, pirmininke. Šis komitetas, kuris be vadovo buvo pusę metų, pateikė minimo teisės akto dėl himno projektą parlamentui.

S. Lee paskyrimas, kurį prodemokratinė opozicija laiko neteisėtu, atvėrė kelią pateikti parlamentui svarstyti įstatymo projektą, numatantį, kad už Kinijos valstybės himno naudojimą komerciniais tikslais ar viešą ir tyčinį jo įžeidimą, pavyzdžiui, nušvilpimą futbolo varžybų metu, gali būti skirta iki 50 tūkst. Honkongo dolerių (beveik 6 tūkst. eurų) bauda ir iki trejų metų laisvės atėmimo.

Parlamento apsaugos darbuotojai išvedė E. Chu iš salės, nors kiti prodemokratinės stovyklos deputatai protestavo prieš jo išvesdinimą ir bandė tam sutrukdyti.

Prie parlamento E. Chu sakė, kad trečiadienį A. Leungui nepatiko jo plakatas, kuriame S. Lee buvo pavadinta „neteisėta pirmininke“, todėl jis pagamino kitą, kuriame ji įvardijama kaip „geriausia pirmininkė“.

„Iš tiesų mes norėjome bet kokiomis priemonėmis sutrukdyti parlamentui, kurį praktiškai kontroliuoja Kinijos komunistų partija, priimti šį įstatymą dėl valstybės himno, nes jis tėra dar vienas būdas daryti spaudimą Honkongo žmonėms“, – kalbėjo E. Chu.

Kai parlamento posėdis buvo pratęstas, kitas prodemokratinės stovyklos įstatymų leidėjas Ray'us Chanas ėmė šūkauti, A. Leungui bandant paaiškinti savo sprendimą išvesdinti iš salės E. Chu. Parlamento pirmininkas vėl sustabdė posėdį ir nurodė apsaugos darbuotojams išvesdinti ir R. Chaną.

Kai apsaugos darbuotojai priėjo, kiti prodemokratinės stovyklos įstatymų leidėjai sustojo aplink R. Chaną, o šis palindo po stalu. Visgi deputatas galiausiai buvo išneštas iš salės.