„Vyriausybė tikrai kukliai klausys piliečių nuomonių ir rimtai jas apmąstys“, – sakė ji pranešime, kurį paskelbė vyriausybė.

Honkongo prodemokratiškų kandidatų stovykla sekmadienio rinkimuose pelnė svarią pergalę, ir šis rezultatas aiškiai parodė, kad visuomenė palaiko teritorijoje jau kelis mėnesius vykstančių protestų judėjimo reikalavimus.

Daugiau demokratinių laisvių reikalaujantys kandidatai laimėjo daugumą iš 452 vietų 18 miesto rajonų tarybų. Paprastai jas tvirtai kontroliuodavo Pekino palaikomas isteblišmentas.

Protestų judėjimo šalininkai reikalauja, be kita ko, rengti tiesioginius visuotinius rinkimus ir ištirti įtariamą policijos įgaliojimų viršijimą. Vietos valdžios rinkimų rezultatai gali padidinti spaudimą C. Lam į šiuos reikalavimus atsižvelgti.

Kiek anksčiau ji atmetė tuos reikalavimus vadindama juos „gražiomis svajonėmis“. Honkongo lyderė nekart yra sakiusi, kad vietos valdžios rinkimai parodys, jog dauguma honkongiečių palaiko jos administraciją, ir tai esą užbaigs protestus.

„Vyriausybė gerbia rinkimų rezultatus“, – pirmadienį pabrėžė C. Lam.

Ji taip pat pripažino, kad balsavimo rezultatai įkvėpė diskusiją dėl fakto, kad „rinkėjai yra nepatenkinti dabartine socialine situacija ir... giliai įsišaknijusiomis problemomis“, bet daugiau nedetalizavo.

Neramumai mieste įsiplieskė anksčiau šiais metais, kai C. Lam vyriausybė pristatė teisės akto projektą, pagal kurį būtų leidžiama Honkongo gyventojų ekstradicija į Kiniją.

Vėliau šio įstatymo atsisakyta, bet demonstracijos, per kurias kartais vis prasiveržia smurtas, peraugo į platų judėjimą.