Policija mažiausiai keturiose šios pusiau autonominės Kinijos teritorijos vietose panaudojo ašarines dujas, gatvėms virtus mūšių laukais. Kiek vėliau pasirodė pranešimų, kad policija prieš protestuotojus panaudojo kovinius šaudmenis. Skelbiama, kad vienas protestuotojas buvo pašautas į krūtinę, jo būklė sunki.

Policijos šaltinis vėliau susisiekė su AFP: „Šiandien Tsuen Wan mieste užpultas pareigūnas iššovė iš savo ginklo ir pataikė protestuotojui į krūtinę.“

Anot šaltinio, sužeistam protestuotojui policijos pareigūnai suteikė pirmąją pagalbą, vėliau atvažiavo paramedikai ir išvežė jį į ligoninę.

Policininkai naudojo ašarines dujas vaikyti protestuotojus, kurie bandė iškasti lengvojo geležinkelio bėgius Tuen Mun miestelyje, esančiame Naujosiose Teritorijose.

Šiuo metu protestuotojai traukiasi, policijos pajėgoms juos užpuolus iš dviejų pusių. Protestuotojai į policininkus mėtė įvairius daiktus, aidėjo atsakomieji šūviai.

Dešimtys policininkų suformavo saugumo užtvarą su vandens patranka, kad protestuotojai neprisiartintų prie Pekino ryšių biuro.

Pasak organizatorių, mažiausiai 100 tūkst. žmonių nepaisydami policijos draudimo žygiavo vienu miesto prospektu skanduodami antikiniškus šūkius. Kai kas nešė Kinijos vėliavas su užpieštais juodais kryžiais. Policija dalyvių skaičiaus nenurodė.

„Jie gniaužia mums gerkles, kad neįkvėptume laisvės oro“, – sakė 57 metų namų šeimininkė King Chan, atėjusi protestuoti su savo vyru.

Daug demonstrantų į orą mėtė netikrus banknotus, paprastai naudojamus per laidotuves. „Tai lyderiams, kurie nesiklauso mūsų balso“, – sakė demonstrantas Ray Lukas.

Daug parduotuvių centrų Honkonge buvo uždaryti baiminantis chaoso. Plakatai visame mieste ragino Kinijos metines spalio 1 dieną paminėti kaip „Gedulo dieną“.

Protestai kilo birželio pradžioje dėl dabar jau atšaukto ekstradicijos įstatymo, kuris, pasak aktyvistų, parodo, kaip varžomos Honkongo laisvės ir piliečių teisės. Vėliau judėjimas virto kampanija prieš Kiniją su reikalavimais leisti tiesiogiai rinkti miesto lyderius.

ES ragina mažinti įtampą ir išsaugoti santūrumą

Europos Sąjunga antradienį paragino mažinti įtampą Honkonge ir elgtis santūriai, kai šiame mieste įsiplieskus smurtiniams susirėmimas policija pašovė demokratijos šalininkų demonstracijoje dalyvavusį aktyvistą.

„Atsižvelgiant į besitęsiančius neramumus ir smurtą Honkonge, Europos Sąjunga ir toliau pabrėžia, kad dialogas, deeskalacija ir santūrumas yra vienintelis kelias judėti pirmyn“, – pareiškė ES atstovė Maja Kocijančič žurnalistams.

Šaltinis Honkongo policijoje nurodė, kad vienas pareigūnas šovė protestuotojui į krūtinę, kai mieste įsiplieskus įnirtingiems susirėmimams jį su kitais kolegomis užpuolė demonstracijos dalyviai.

Tai buvo pirmasis incidentas, kai žmogus buvo sužeistas šaudant koviniais šaudmenimis per beveik keturis mėnesius besitęsiančius ir tampančius vis įnirtingesnius protestus šiame finansų centre.

Nufilmuotame reportaže matyti, kaip protestuotojai – kai kurie ginkluoti lietsargiais ir metaliniais strypais – susirėmė su pareigūnais.

„Nors jau imtasi pirmųjų teigiamų žingsnių į dialogą įtraukti visuomenės narius ir įvairius visuomenės sluoksnius, dabar reikia dėti daugiau pastangų pasitikėjimui atkurti“, – kalbėjo M. Kocijančič.

„Nuo protestų pradžios praėjus daugiau nei trims mėnesiams, privaloma ir toliau išsaugoti teisę burtis į susirinkimus ir teisę rengti taikius protestus, laikantis (Honkongo) pagrindinių įstatymų ir tarptautinių įsipareigojimų“, – nurodė ji.

Smurto protrūkis Honkonge užtemdė Kinijos Komunistų partijos valdymo 70-ųjų metinių minėjimą, tarp kurio renginių buvo didžiulis karinis paradas Pekine.