Pikti susirėmimai padidino įtampą šiame tarptautiniame finansų centre, kurį pastarąsias tris savaites krečia istorinės demonstracijos, prasidėjusios reikalaujant atšaukti įstatymo projektą dėl įtariamųjų ekstradicijos į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį teisti.

Kovotojai už demokratiją pirmadienį po pietų planuoja kitą didžiulę eiseną per miestą, bet ryte daugiausia jaunų ir kaukėtų protestuotojų grupelės užėmė tris svarbias miesto gatves ir po dviejų santykinės ramybės savaičių išprovokavo naujus susirėmimus su policija.

Protestuotojai daužė parlamento langus ir bandė prasiveržti į pastatą metaliniu vežimėliu trankydami stiklines duris.

Pastato viduje buvę policininkai užsidėjo dujokaukes ir iš pradžių iš viršaus purškė paprikinį purškalą, bet protestuotojai gindamiesi nuo jo išskleidė su savimi turėtus skėčius.

Taip pat įsikišo kai kurie prodemokratiški parlamentarai, kurie prašė protestuotojų nutraukti bandymus įsiveržti į pastatą.

Šie protestai yra naujausias didėjančio nuogąstavimo, kad Pekinas padedant prokiniškiems Honkongo lyderiams varžo miesto teises ir kultūrą, atspindys.

20 metų studentas Benny sakė, kad protestuotojus veikti paskatino paskirtos prokiniškos Honkongo vyriausybės užsispyrimas.

„Mes ne to norime, vyriausybė privertė mus tokiu būdu reikšti (savo nuomonę)", – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Tačiau vis griežtėjanti kai kurių protestuotojų taktika atstūmė kitus žmones, kurie sekmadienį surengė didelį atsakomąjį mitingą ir reiškė paramą policijai.

Nors Honkongą Britanija 1997 metų liepos 1 dieną sugrąžino Kinijai, miestas iki šiol valdomas atskirai, pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“.

Honkongas turi teisių ir laisvių, neregėtų autokratiškai valdomoje pagrindinėje Kinijos dalyje, bet daug miesto gyventojų baiminasi, kad Pekinas jau laužo šį susitarimą.