Tuo tarpu studentai, nepaisydami stipraus vėjo ir besiartinančio taifūno audros debesų, susirinko aikštėje prie Honkongo Kinijos universiteto, o darbininkai dalyvavo savo mitinge viename iš viešųjų parkų.

Beveik tris mėnesius trunkančių, jaunimo dominuojamų protestų už demokratiją ir nepriklausomą policijos veiksmų tyrimą išbandymas laukia šioje pusiau autonominėje Kinijos teritorijoje prasidėjus mokslams po vasaros atostogų.

Jauni protestuotojai savo ryžtą stengėsi pademonstruoti pirmadienio mokyklų streiku.

Honkongo Kinijos universiteto studentų sąjungos prezidentas Jacky So sakė, kad 30 tūkst. studentų dalyvavo mitinge universiteto miestelyje. Jie buvo apsirengę juodai, buvo užsidėję kaukes ir laikė savo studentų asociacijų plakatus bei juodus plakatus su užrašytu streiką reiškiančiu kinų hieroglifu.

Į pamokas nėję moksleiviai atskirai mitingavo Edinburgo aikštėje centriniame verslo rajone. Paaugliai miniai kalbėjo nuo scenos, ant kurios galinės sienos buvo užrašyta „Be ateities nėra reikalo eiti į pamokas“.

Uniformuotos Šv. Pranciškaus kanosiečių koledžo moksleivės suklaupė į eilę ir iškėlė ranka rašytus užrašus „Penki svarbūs reikalavimai: nė vienas nėra nebūtinas“. Šioje elitinėje mergaičių mokykloje mokėsi dabartinė Honkongo lyderė Carrie Lam.

Honkongo švietimo sekretorius Kevinas Yeungas išreiškė viltį, kad moksleiviai liks klasėse.

„Mokyklomis neturėtų būti naudojamasi kaip vietomis politiniams reikalavimams arba spaudimui“, – per trumpą vyriausybės spaudos konferenciją sakė jis.

Tarp protestuotojų reikalavimų yra reikalavimas panaikinti kaltinimus daugiau kaip 1 tūkst. areštuotų žmonių. Be to, reikalaujama oficialiai atšaukti ekstradicijos įstatymo projektą, pagal kurį areštuoti Honkongo gyventojai galėtų būti siunčiami į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį teisti.

Kai kurie Honkongo gyventojai mano, kad Komunistų partijos valdomos pagrindinės Kinijos teritorijos dalies vyriausybė ardo miesto autonomiją ir pilietines laisves, kurios buvo pažadėtos, kai ši buvusi britų kolonija 1997 metais buvo sugrąžinta Kinijai.

Kai kurie demonstrantai pirmadienį sutrikdė ryto keliones į darbus blokuodami traukinių duris ir bandydami išvengti riaušių policijos, kuri juos persekiodama greit važinėjo tarp stotelių.

Stotyje „Lok Fu“ pareigūnai protestuotojus tramdė lazdomis ir areštavo vieną žmogų. Dar trys asmenys buvo areštuoti stotyje „Lai King“.

Policijos pareigūnai per trumpą spaudos konferenciją pirmadienį ryte sakė atmetantys kaltinimus, kad per protestus „sumušė“ paprastų piliečių iš pradžių nepatikrinę jų tapatybės. Pasak policininkų, jie taikėsi konkrečiai į tuos žmones, kuriuos laikė riaušininkais, įskaitant nusivilkusius juodus protestuotojų drabužius, ir areštavo 63 žmones, įtariamus neteisėtais susibūrimais ir sprogmenų bei puolamųjų ginklų turėjimu.

Radikalūs protestuotojai „pagrobė teisingumo vardą“, pirmadienį pareiškė policijos komisaro pavaduotojas Makas Chin-ho. „Didžiausios aukos yra Honkongo piliečiai“, – pridūrė jis.

Policijos ir protestuotojų susirėmimai darėsi vis labiau smurtiniai, „fronto linijos“ demonstrantais pasivadinusiems žmonėms svaidant į pareigūnus padegamąsias bombas ir strypus. Pareigūnai savo ruožtu pasitelkdavo vandens patrankas, ašarines dujas, gumines kulkas ir lazdas.

Protestuotojai sako, jog tam tikras smurto laipsnis yra būtinas, kad vyriausybė atkreiptų dėmesį, nes taikūs mitingai nedavė jokių rezultatų. Tačiau C. Lam administracija tvirtina, kad pirmiausia turi baigtis smurtas ir tik tada gali prasidėti koks nors vaisingas dialogas.

„Visuomet sakome, kad privalome iškart sustabdyti smurtą, o tada pradėti dialogą“, –pabrėžė administracijos sekretorius Matthew Cheung Kin-Chungas.