Tas teisės aktas papildys jau ir taip platų nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Honkongui primetė Pekinas, pagal savo autoritarinį modelį transformavęs tarptautinį finansų centrą ir įgalinęs valdžios institucijas plačiai susidorojimo su kitaminčiais kampanijai.

Dabartinis nacionalinio saugumo įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.

Tačiau trečiadienį Honkongo lyderė Carrie Lam sakė, kad jos vyriausybė planuoja pateikti daugiau nei 40 pasiūlymų, įskaitant „vietos teisės aktus pagrindinio įstatymo 23 straipsniui“, paminėdama Honkongo mažosios konstitucijos skyrių, kuriame raginama priimti naujus įstatymus nacionaliniam saugumui apsaugoti.

Ji nedetalizavo, kokie galėtų būti tie įstatymai.

Visgi 23-iajame straipsnyje kalbama apie tokius nusikaltimus kaip išdavystė, kurstymas maištauti, ardomoji veikla ir valstybės paslapčių vagystė.

Jis taip pat apima draudimą vykdyti politinę veiklą Honkonge užsienio politinėms organizacijoms arba vietinėms politinėms organizacijoms, užmezgančioms ryšius su užsienio politinėmis organizacijomis.

Be opozicijos

Kinija nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui primetė po 2019 metais miestą krėtusių didžiulių ir kartais smurtinių demonstracijų už demokratiją, aiškindama, kad jo reikia norint atkurti tvarką.

Įstatymu, kuris, pasak Pekino, paveiks tik „mažytę grupelę“, Honkongas pradėtas versti Kinijos autoritarinės pagrindinės teritorijos dalies atspindžiu. Buvo uždrausta praktiškai bet kokia opozicija, nustatyta naujų teisinių precedentų.

Įstatymas išprovokavo Vakarų, teigiančių, kad juo buvo sugriautos Honkongo laisvės ir autonomija, sankcijas, bet sudarė sąlygas Kinijos pagrindinės teritorijos dalies saugumo aparatui atvirai veikti šiame mieste, o vyriausybei – įšaldyti kompanijų ir asmenų turtą, jei deklaruojama, kad jie kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Dauguma garsiausių Honkongo demokratijos aktyvistų yra kalėjime, pasitraukė iš politikos arba pabėgo į užsienį.

Didžioji dauguma pakeitimų yra susijusi su žmonėmis, besilaikančiais dabar nelegaliomis paskelbtų politinių pažiūrų ar jas skelbiančiais.

2003 metais Honkongo vyriausybės bandymas priimti savo nacionalinio saugumo įstatymą išprovokavo didelius protestus ir galiausiai jo buvo atsisakyta, todėl Pekinas 2020-aisiais tiesiogiai primetė miestui savo įstatymą.

Miesto vyriausybei tikriausiai nebus sunku prastumti naują įstatymą. Pagal Pekino įvestas naująsias „tik patriotų“ taisykles Honkongo įstatymų leidžiamojoje institucijoje neliko jokios opozicijos.

Visi įstatymų leidėjai dabar dar prieš dalyvavimą rinkimuose yra patikrinami dėl politinio lojalumo, o tiesiogiai renkama tik 20 įstatymų leidėjų. Tik vienas iš 90 praėjusį mėnesį parinktų patikrintų deputatų save identifikuoja kaip „nepriklausantį isteblišmentui“.

Užkirsti kelią ir bausti

Kovo mėnesį nedidelis Pekinui ištikimų narių komitetas rinks naują Honkongo lyderį. C. Lam, kurios kadencija baigsis birželį, dar nėra paskelbusi, ar sieks antros kadencijos.

Trečiadienį C. Lam sakė, kad būtų sunku naująjį nacionalinio saugumo įstatymo projektą priimti iki jos pirmosios kadencijos pabaigos. Tai reiškia, kad įstatymas tikriausiai įsigalios jau valdant jos įpėdiniui.

Kalbėdama Honkongo įstatymų leidybos institucijoje, kur virš miesto herbo dabar kabo Kinijos herbas, C. Lam gyrė Pekino saugumo įstatymą.

„Jo funkcija yra būti inkaru stabilumui užtikrinti, kad žmonės žinotų apie pasekmes“, – sakė ji įstatymų leidėjams.

C. Lam pridūrė, kad naujasis įstatymas taip pat bus „gerai parašytas“.

„Įstatymu mūsų reikalaujama užkirsti kelią nusikaltimams, pažaboti juos ir bausti už juos. Jei prevencija daroma gerai, bausti galime mažiau“, – sakė C. Lam.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją