Šie rinkimai šalyje išprovokavo neslopstančią protestų bangą, opozicijai tvirtinant, kad jie buvo suklastoti.

Rinkimų pareigūnai apie J. O. Hernandezo pergalę paskelbė tą pačią dieną, kai kairiajam sparnui priklausantis jo oponentas Salvadoras Nasralla išvyko į Jungtines Valstijas nušviesti, kaip, pasak jo, per lapkričio 26 dieną vykusius rinkimus buvo klastojami balsai.

J. O. Hernandezo paskelbimas nugalėtoju gali išprovokuoti dar didesnius neramumus. Po rinkimų policijai ne kartą teko tramdyti J. O. Hernandezo veiksmais nepatenkintus protestuotojus.

Oficialiai skelbiama, kad per neramumus žuvo trys žmonės. Opozicija tvirtina, kad žuvo 20, o tarptautinė teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ skelbia apie 14 aukų.

Šie rinkimai vertinami itin prieštaringai. 49 metų J. O. Hernandezas siekė būti perrinktas, nors Konstitucija numato, kad tas pats asmuo prezidento pareigas gali eiti tik vieną kadenciją.

Jo konservatyvi Hondūro nacionalinė partija (Partido Nacional de Honduras) tvirtina, kad 2015 metais Aukščiausiojo Teismo paskelbta nutartis nutraukė jo kadenciją.

Tačiau opozicija tvirtina, kad pasibaigus rinkimams balsavimo duomenys buvo klastojami. Pasak jos, įtarimų kelia neįprastos pertraukos skaičiuojant balsus, dėl kurių visas procesas truko ilgiau nei savaitę.

Tarptautiniai stebėtojai sako taip pat pastebėję „procedūrinių pažeidimų“.

Reikalaujama naujų rinkimų

Aukščiausiasis rinkimų tribunolas anksčiau atsisakė paskelbto nugalėtoją, nors nurodė, kad jo duomenys rodo, jog nedidele persvara pirmauja J. O. Hernandezas – jis surinko 43 proc. balsų, o jo varžovas S. Nasralla – 41 procentą.

Tačiau Tribunolas privalėjo paskelbti laimėtoją iki gruodžio 26 dienos, nes priešingu atveju rinkimus būtų tekę pripažinti negaliojančiais.

Buvęs televizijos laidų vedėjas 64 metų S. Nasralla, kairiojo sparno Opozicijos aljanso prieš diktatūrą (Alianza de Oposición contra la Dictadura) kandidatas, tvirtai laikosi savo pozicijos, kad jis laimėjo rinkimus, o J. O. Hernandezui minimalia persvara išsiveržti į priekį padėjo balsų klastojimas.

Opozicijos kandidatas reikalauja surengti naujus rinkimus ir atsiųsti daugiau tarptautinių stebėtojų.

Sekmadienį S. Nasralla išvyko į JAV, kur mėgins atkreipti dėmesį į tariamą sukčiavimą.

Jis turėtų susitikti su Amerikos valstybių organizacijos (OAS) vadovu Luisu Almagro (Luisu Almagru), Valstybės departamento pareigūnais ir žmogaus teisių gynimo organizacijų atstovais.

Ši kelionė į JAV „gali turėti lemiamos reikšmės ieškant, kaip išspręsti (balsų) klastojimo išprovokuotą krizę ir atkurti šalyje rimtį“, sakė S. Nasralla žurnalistams Tegusigalpoje prieš išvykdamas į Jungtines Valstijas.

Prieš rinkimus Vašingtonas aiškiai parodė, kad palaiko J. O. Hernandezą. Savo pirmosios kadencijos metu jis ėmėsi griežtų priemonių pažaboti nusikalstamumą Hondūre, kur klesti smurtas, skurdas bei korupcija ir iš kur daug dokumentų neturinčių migrantų plūsta į Jungtines Valstijas.

J. O. Hernandezas savaitgalį praleido gedėdamas 51 metų sesers, kuri šeštadienį žuvo sudužus šalies oro pajėgų sraigtasparniui. Ši nelaimė nusinešė dar penkias gyvybes.

Hilda Hernandez dirbo ryšių ministre.