„Putino įsiveržimas į Ukrainą kelia pasibjaurėjimą ir siaubą Holokaustą išgyvenusiems žmonėms“, – „Funke Mediengruppe“ laikraščiams penktadienį sakė Tarptautinio Aušvico komiteto vykdomasis viceprezidentas Christophas Heubneris.

Jis teigė, kad juos ypač papiktino tai, jog Rusijos prezidentas teisindamasis vartojo terminus „genocidas“ ir „denacifikacija“. Jo žodžiai įžeidė išgyvenusius Holokaustą ir žmones, kurie kentėjo kaip sovietų karo belaisviai Vokietijos koncentracijos stovyklose.

Šiomis karo dienomis išgyvenusieji jaučia didžiulį skausmą. „Jie niekada nemanė, kad po Aušvico patirties ir Antrojo pasaulinio karo kančių Rusijos valstybės vadovas bombardavimais vėl įstums Europą į karo tamsą“, – sakė Heubneris.

Tarptautinio Aušvico komiteto pirmininko pavaduotojas tęsė, kad raketos smūgis Kijevo televizijos bokštui, taip pat apgadinęs šalia esantį Babyn Jaro memorialą, turėjo „grėsmingą poveikį“ Holokaustą išgyvenusiems žmonėms.

Baisu, „kad taip ir vėl draskomas jų mirusiųjų ir jų pačių pasaulis“.

1941 m. rugsėjo 29-30 d. Babyn Jaro raguvoje SS operatyvinės grupės nužudė daugiau kaip 33 000 žydų moterų, vaikų ir vyrų. Masinės šaudynės buvo didžiausios žudynės per Antrąjį pasaulinį karą Europos teritorijoje.

Iš viso iki išlaisvinimo 1943 m. Babyn Jare buvo nužudyta daugiau kaip 100 000 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją