„Mūsų tyrimas įrodo, kad A. Hitleris mirė 1945 metais. Dantis autentiškas, be jokių abejonių“, – AFP naujienų agentūrai sakė tyrimo vadovas Philippe‘as Charlier.

Nors seniai žinoma, kad A. Hitleris mirė savo bunkeryje Berlyne, vis pasirodo gandų, kad jis galėjo pabėgti. Mokslininkams pavyko įrodyti, kad „jis nepabėgo į Argentiną povandeniniu laivu, nesislapstė slaptoje bazėje Argentinoje ar kur nors tamsiojoje Mėnulio pusėje“, – tvirtina Ph. Charlier.

1945 metų balandžio pabaigoje, kai sovietų pajėgos šturmavo Berlyną, A. Hitleris apmąstė savižudybės planą. Būtent šiam tikslui jis išbandė SS jam parūpintų cianido piliulių veiksmingumą su savo vokiečių aviganiu Blondi. Be to, pasirūpino užfiksuoti savo paskutinę valią ir parašė testamentą. Prieš dvi dienas buvo sušaudytas ir viešai žemyn galva aikštėje Milane pakabintas Benito Mussolini. Nieko keisto, kad A. Hitleris puikiai suprato – jo neabejotinai laukia panašus likimas.

Balandžio 30 dienos vakarą bunkeryje rasti A. Hitlerio ir jo naujos žmonos Evos Braun kūnai, o nacių lyderio smilkinyje – šautinė žaizda.

2018 metų balandį rusų kalbos vertėjos anglų kalba paskelbti memuarai atskleidė, kad jai 1945 metais buvo patikėti net keli fiurerio dantys ir paprašyta juos sutikrinti su diktatoriaus dantų įrašais: jie sutapo. Nuo to laiko dantys, kaip skelbia „The Telegraph“, buvo rusų rankose.

Po kelis mėnesius trukusių derybų, Rusijos slaptosios tarnybos ir Rusijos valstybinis archyvas tyrėjams suteikė oficialų leidimą ištirti A. Hitlerio kaukolės fragmentą ir dalį danties. Kaukolės kairiajame šone buvo skylė, atitinkanti kulkos paliktą žymę, jos krašteliai – pajuodę. Nors mokslininkai ir negalėjo paimti kaukolės mėginių, tyrimo išvadose jie akcentuoja, kad ji „kone identiška“ A. Hitlerio kaukolės radiogramomis, darytomis likus metams iki jo mirties.

Groteskiškose dantų nuotraukose, skelbiamose tyrimo išvadose, matoma, jog A. Hitlerio žandikaulis pagamintas praktiškai iš metalo. „Mirdamas A. Hitleris turėjo vos keturis savus dantis“, – teigia mokslininkai. O ir tie – kreivi, pageltę, aplipę apnašomis.

Analizė patvirtino seniau ne kartą cituotus teiginius, jog A. Hitleris buvo vegetaras, tačiau taip ir neįstengė įrodyti, kad jis, prieš paleisdamas kulką sau į smilkinį, išgėrė cianido. Melsvos apnašos ant jo dirbtinių dantų, anot mokslininkų, siūlo net ne vieną hipotezę: gali būti, kad dirbtiniams dantims pakenkė cheminė reakcija su cianidu, o gali būti, kad jie pakito kremuojant ar palaidojus palaikus.

Tiksliai atsakyti į šį klausimą labai sunku. „Mes nežinome, ar jį pražudė būtent cianidas, ar kulka. Greičiausiai abu“, – pabrėžia Ph. Charlier. Kad ir kaip ten bebūtų, šis tyrimas visiems laikams atsakė į nemažai klausimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)