Šešiakampio formos naujasis pastatas – pasak vienos opozicinės partijos, karsto formos – yra pagrindinis N. Modi vykdomos Naujojo Delio centrinės dalies pertvarkos elementas, ja siekiama Indijos sostinėje atsikratyti britų kolonijinio valdymo pėdsakų.

„Indija yra ne tik demokratinė valstybė, bet ir demokratijos motina, – sakė N. Modi. –Tai ne vien tik pastatas... tai demokratijos šventykla, kuri pasauliui praneša apie Indijos ryžtą“.

Prieš atidarymą vyko įvairių religijų maldos ceremonija, o vėliau N. Modi įžengė į rūmus lydimas būrio giedančių hinduistų aiškiaregių šafrano spalvos drabužiais, o po to įsmeigė iškilmingą skeptrą.

Vėliau jis vėl įžengė į naujuosius rūmus, įstatymų leidėjams skanduojant „Modi, Modi“.

„Pasikėsinimas į demokratiją“

Daugelis N. Modi partijos „Bharatiya Janata Party“ (BJP) narių palaiko hinduistų hegemonijos idėją 1,4 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje, kurioje gyvena daugybę religijų praktikuojantys žmonės ir kuri turi griežtai pasaulietinę konstituciją.

Sekmadienį vykusi ceremonija taip pat buvo surengta minint Vinajako Damodaro Savarkaro, svarbaus hinduizmo ideologo, kuris buvo nepriklausomybės didvyrio Mahatmos Gandžio žudiko mentorius, gimimo metines.

19 opozicinių partijų boikotavo renginį, nes premjeras N. Modi, o ne Indijos prezidentė Droupadi Murmu inauguravo naujuosius rūmus, ir pavadino tai „tiesioginiu pasikėsinimu į mūsų demokratiją“.

M. Modi „negailestingai ištuštino“ parlamentą, opozicijos parlamentarai „diskvalifikuojami, nušalinami nuo pareigų ir nutildomi“, o įstatymai priimami „beveik be diskusijų“, sakoma partijų pareiškime.

Naujasis įstatymų leidžiamosios valdžios pastatas stovi šalia senstančio ir ankšto kolonijinių laikų parlamento pastato, kurį 1920 metais suprojektavo britų architektai Edwinas Lutyensas ir Herbertas Bakeris ir kurį jis pakeis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją