Kinų kariai netoli turistų pamėgto Pangongo ežero vaizdingame Ladako regione Tibeto plokščiakalnyje antradienį svaidė akmenis į Indijos karius, sakė vienas Indijos gynybos pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Pasak jo, kinų kariai dukart bandė patekti į Indijos teritoriją, bet buvo nustumti atgal.

„Įvyko nedidelis incidentas. Buvo svaidomi akmenys iš Kinijos pusės, bet situacija buvo greitai suvaldyta“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, kuris pridūrė, kad konfrontacija buvo išspręsta indams ir kinams atsitraukus į savo pozicijas.

Indijos šiaurinės Džamu ir Kašmyro valstijos, kuriai priklauso Ladakas, policija nurodė, kad susirėmimai palei de facto sieną, vadinamą Faktinės kontrolės linija (FKL) yra palyginti įprastas dalykas.

„Tokie dalykai vyksta kiekvieną vasarą, bet šis (incidentas) kiek užsitęsė ir buvo rimtesnis. Vis dėlto jokie ginklai nebuvo panaudoti“, – AFP sakė šaltinis policijoje.

Naujausias incidentas įvyko tęsiantis abiejų šalių ginčui dėl strateginę reikšmę turinčio Himalajų plokščiakalnio už tūkstančių kilometrų, kur Indijos ir Kinijos kariai konfrontuoja daugiau kaip du mėnesiai. Šie neramumai prasidėjo birželį, kai kinų kariai ėmė tęsti kelią per Doklamo teritoriją, dėl kurios ginčijasi Kinija ir Butanas ir kuri užtikrina prieigą prie siauro koridoriaus, jungiančio Indijos šiaurės rytų valstijas su likusia jos teritorijos dalimi.

Artima Butano sąjungininkė Indija dislokavo karius kelio projektui sustabdyti, o Pekinas dėl to apkaltino Indiją įžengus į Kinijos teritoriją ir tvirtina, kad prieš bet kokias derybas Indija turi išvesti savo karius.

Indija sako, kad abi šalys turi kartu išvesti savo pajėgas. Pasak Indijos žiniasklaidos, Kinijos armija šiais metais, pirmą kartą nuo 2005-ųjų, atsisakė dalyvauti ceremonijose, paprastai rengiamose rugpjūčio 15-ąją, minint Indijos nepriklausomybės dieną.

Abi branduolinį ginklą turinčios kaimynės 1962 metais trumpai kariavo Indijos pasienio valstijoje Arunačal Pradeše. Įtampa palei FKL padidėjo 2014 metais, Kinijos kariams įžengus į teritoriją, kurią savinasi Indija. Tada kilusi ir dvi savaites trukusi karinė priešprieša užtemdė Kinijos prezidento Xi Jinpingo vizitą.