„Tik (veikdami) kartu galime įveikti tokius pasaulinius iššūkius, kaip terorizmas, vandenynų tarša ir, žinoma, klimato kaita“, – sakė ministras.

Į ASEM viršūnių susitikimą Madride šalių vadovai susirinko po sekmadienį Ispanijos sostinėje pasibaigusios Jungtinių Tautų (JT) klimato konferencijos. Jos metu lyderiams nepavyko susitarti dėl jokių konkrečių naujų klimato tikslų, tad politikai liko nusivylę, o aktyvistai – įpykę.

H. Maasas teigė, kad konferencijoje, deja, „nepasisekė priimti griežtų kovos su klimato kaita nutarimų“. Šalys dabar turės stipriai išplėsti kovos prieš klimato kaitą veiksmus nacionaliniu lygmeniu“, – sakė Vokietijos ministras.

Tai bus vienas iš ASEM šalių užsienio reikalų ministrų derybų klausimų, teigė jis: „Jei Europos ir Azijos šalys veiks išvien, galima pasiekti pasaulinę dinamiką.“

Susitikimo metu H. Maasas taip pat žada gilinti ryšius tarp Europos ir Pietryčių Azijos organizacijai ASEAN priklausančių valstybių. Ministras teigė, kad Vokietija su ASEAN šalimis jau dabar vykdo glaudžią ekonominę partnerystę.

ASEM platforma buvo įsteigta 1996 m. kaip neformalus susirinkimas dialogui vesti. Kas antrus metus į konferenciją susirenka 51 šalies ministrai.