Šie žodžiai sukėlė audrą Lenkijos ambasadoje Londone, o jos atstovas spaudai Robertas Szaniawskis šiam dienraščiui atsiuntė protesto laišką, kurį „Guardian" paskelbė penktadienį, informuoja Lenkijos naujienų agentūra PAP.

Laiške nurodoma, kad " neginčijama tiesa yra tai, jog lyginant su dabartiniais standartais Lenkija 1939 metais nebuvo demokratijos modeliu, tačiau bandymas ieškoti analogijos tarp jos politinės sistemos ir išsivysčiusio fašizmo yra, mažiausiai, labai grubus, jeigu ne visiškai nepagrįstas".

"Nebent N.Fergusonas nemato esminio skirtumo tarp Lenkijos konstitucijos tautinėms mažumoms garantuotos teisės būti atstovaujamoms pripažintame netobulame parlamente, koks buvo ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje Seimas, ir valstybės remiamo nežaboto smurto valstybės mastu prieš nacionalinę mažumą (pvz. vadinamoji "krištolinė naktis"), kuri tapo Trečiojo reicho iškilimo simboliu", - rašo R.Szaniawskis.

Per "krištolinę naktį" (Kristallnacht) - 1938 metų naktį iš lapkričio 9 į 10 d. - buvo nužudytas 91 žydas, apie 30 tūkst. areštuota ir išvežta į koncentracijos stovyklas, sunaikinta 110 sinagogų ir daugybė žydų parduotuvių.