S. Šoigu ir Kh. Haftaras aptarė padėtį Libijoje, sausį Rusijos sostinėje vykusių „derybų svarbų vaidmenį“, taip pat „būtinybę laikytis“ sąlygų, dėl kurių praėjusį mėnesį buvo susitarta tarptautiniame saugumo forume Berlyne, nurodoma ministerijos pareiškime.

Jame nepatikslinama, kur įvyko susitikimas.

Tokia žinia nuskambėjo Libijos JT pripažįstamai vyriausybei Tripolyje vėlai antradienį paskelbus, kad ji nebedalyvaus derybose, per kurias siekiama susitarti dėl ilgalaikių paliaubų tarp konflikto šalių.

Šį sprendimą Tripolis priėmė raketų salvei smogus uostui sostinėje, kurią jau kelis mėnesius mėgina užimti Kh. Haftaras, siekdamas nuversti joje įsikūrusią Nacionalinę santarvės vyriausybę (NSV).

Kh. Haftaras ir S. Šoigu „dar kartą pažymėjo, kad politiniams būdams išspręsti Libijos vidaus konfliktą nėra alternatyvos“, taip pat išreiškė paramą Libijos „nepriklausomybei, vienybei ir teritoriniam vientisumui“, rašoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį paragino galingąsias valstybes spausti abi Libijos konflikto šalis susėsti taikos derybų.

„Visi, kas vienaip ar kitaip daro įtaką Libijos politinėms ar kitoms jėgoms, turėtų paskatinti jas susėsti derybų. Buvo žengti pirmieji žingsniai šia linkme, bet dabar vėl kyla papildomų sunkumų“, – naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo S. Lavrovo pasisakymą Maskvoje per susitikimą su savo kolega iš Jordanijos Aymanu Safadi.

Rusijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Saudo Arabijos ir Egipto remiamas Kh. Haftaras sausį buvo atvykęs į Maskvą derybų, tačiau pasitraukė iš jų nepasirašęs paliaubų susitarimo.

Vėliau tą mėnesį įsigaliojo trapios paliaubos, pasiektos tarpininkaujant Rusijai ir Turkijai, palaikančiai vyriausybę Tripolyje.