Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, 2010 metais gyventojų skaičius vargingiausiose valstybėse išaugo 2,1 procento, kai turtingose tik 0,6 procento. Kitaip tariant, vargingose šalyse gyventojų skaičius auga beveik keturis kartus sparčiau nei turtingose.

Apie 5 milijardai (72 procentai) pasaulio žmonių gyvena šalyse, kuriose pajamų vidurkis yra vidutinio lygio. Didelių pajamų valstybėse gyvena 1,1 milijardo (16 procentų) žmonių, o apie 800 milijonų (12 procentų) gyvena šalyse, kuriose pajamų vidurkis yra žemas.

Dėl gyventojų pertekliaus kyla daugybė globalių problemų. Rimčiausios jų – nedarbas ir gamtinių resursų stygius.

Gyventojų užimtumo lygis – vienas iš svarbiausių valstybės gerovę charakterizuojančių rodiklių. Tarptautinio valiutos fondo duomenimis didžiausias užimtumas fiksuojamas Kinijoje. Vis dėlto atkreipiamas dėmesys, kad nuo 2000 metų ir ten didėja nedarbas, kuris dabar jau perkopė 4 procentus. Jeigu pažvelgsime į Afrikos šalis, kur gyventojų skaičius auga sparčiausia, tai nedarbo lygis, tarkime, Egipte siekia 10,5, o Etiopijoje net 20,5 procento.

Situaciją dar labiau blogina socialinė nelygybė. 61 milijonas pasaulio žmonių gauna pajamas, kurių kiekvienas doleris vertas 1,7 cento, gaunamo pusketvirto milijardo mažas pajamas turinčių vargšų.