Kalėjime dvasininkas turės praleisti mažiausiai trejus metus ir aštuonis mėnesius, nusprendė teismas.

Vyriausiasis teisėjas Peteris Kiddas Viktorijos apygardos teisme sakė, kad kaltinamajam bausmę skyrė atsižvelgdamas ne tik į 77-erių G. Pello „pasibaisėtiną nusikaltimą“, bet ir jo seną amžių bei tai, kad jis gyveno „kitais atžvilgiais nepriekaištingą gyvenimą“.

Dvasininkas savo kaltę neigia ir ketina skųsti teismo sprendimą.

G. Pellas buvo vienas iš patikimiausių popiežiaus padėjėjų, kuriam 2014 metais pontifikas patikėjo rūpintis Bažnyčios finansų skaidrumu. Tačiau praėjusių metų gruodį popiežius Pranciškus pašalino jį iš savo artimiausių patarėjų rato.

Juodus marškinius be įprastos dvasininko baltos apykaklės dėvėjęs vyras teisme sėdėjo ramiai, pasidėjęs rankas ant kelių klausė, kaip teisėjas P. Kiddas vardijo jo „stulbinamai arogantiškus“ nusikaltimus.

G. Pellas taip pat turės būti įtrauktas į asmenų, padariusių seksualinius nusikaltimus, registrą.

Dvasininkui grėsė maksimali 50 metų kalėjimo bausmė už penkis kaltinimus lytiniais nusikaltimais prieš du choristus 1996–1997 metais.

G. Pellas buvo pripažintas kaltu dėl lytinių nusikaltimų prieš du berniukus, kuriems tuo metu buvo po 13 metų.

1996-ųjų gruodį, kai G. Pellas buvo Melburno arkivyskupas, po sekmadienio mišių Šv. Patriko katedros zakristijoje jis užpuolė du prestižinio Šv. Kevino koledžo moksleivius.

Tie choristai pasišalino dar nesibaigus choro procesijai ir gurkšnojo mišių vyną zakristijoje, o netrukus juos ten užtiko G. Pellas, kuris iš po sutanos išsitraukė savo lytinį organą ir seksualiai užpuolė paauglius.

Teisėjas sakė, kad ši ataka ir kita, įvykusi dviem mėnesiais vėliau, 1997-aisiais, kai dvasininkas prirėmė vieną iš choristų prie sienos koridoriuje ir lietė jo genitalijas, turėjo „didelį poveikį“ jo aukų gyvenimams.

Vienas iš tų vaikinų prieš penkerius metus mirė perdozavęs heroino, bet jis niekada taip ir neprakalbo apie G. Pello priekabiavimą.

„Šiandien pasiekta nedaug teisingumo. Nemanau, kad šešeri metai yra pakankamai ilgai“, – prie teismo pareiškė aukų gynėja, prisistačiusi Rhondos vardu.

„Prieš teismą stoja ne Bažnyčia“

G. Pellas yra aukščiausio rango dvasininkas, pripažintas kaltu dėl lytinio vaikų išnaudojimo.

Dar visai neseniai jis rūpinosi Vatikano finansais ir priklausė vadinamajai devynių patarėjų Kardinolų tarybai (C9) – paties Pranciškaus įkurtai patariamąjį balsą turinčiai tarptautinei institucijai.

Vis dėlto teisėjas P. Kiddas pabrėžė, kad nors Katalikų Bažnyčią pastaruoju metu užgriuvo virtinė vaikų lytinio išnaudojimo skandalų, prieš teismą stoja ne Vatikanas, o G. Pellas.

P. Kiddas posėdžio pradžioje sakė, kad dvasininko laukia „subalansuotas ir nuoseklus“ teisingumas, bei pasmerkė dalies visuomenės „linčo mentatlitetą“.

„Jūs netapsite atpirkimo ožiu“, – pareiškė teisėjas kaltinamajam.

G. Pellas nesigynė, bet vaizdo medžiagoje iš policijos apklausos, vykusios Romoje 2016 metais, jam pareikštus įtarimus vadina „pamišusia melagyste“, „absoliučiomis ir gėdingomis nesąmonėmis“.

Vasario mėnesį G. Pello advokatai teismui pateikė 10 kardinolo charakteristikų, iš kurių dvi parašė buvęs ministras pirmininkas Johnas Howardas ir Australijos nacionalinio universiteto vicerektorius Gregas Cravenas.

Advokatas teisėjui P. Kiddui sakė, kad už grotų G. Pellas būtų laikomas „žaibolaidžiu“ dėl Katalikų Bažnyčios nuodėmių.

G. Pello apeliacija turi būti svarstoma birželio 5–6 dienomis.

Jo teisininkų komanda apeliaciją teikia įrodinėdama, kad prisiekusiųjų sprendimas buvo neracionalus, ir nurodo, kad kaltinimai G. Pellui buvo pareikšti nedalyvaujant prisiekusiesiems, o gynybai nebuvo leista parodyti prisiekusiesiems vizualinio pristatymo, kuriame pavaizduotas kunigų judėjimas katedroje tą dieną, kai buvo užpulti choristai. Pristatymas buvo apibūdinamas kaip primenantis kompiuterinį žaidimą „Pac Man“.

G. Pello nuosprendis, kurį kritikavo garsūs komentatoriai ir kardinolo draugai, buvo paskelbtas po pakartotinio bylos svarstymo. Pirma prisiekusiųjų komisija rugsėjo mėnesį nesugebėjo pasiekti verdikto.

Žiniasklaida apie gruodžio mėnesį priimtą apkaltinamąjį nuosprendį galėjo paskelbti tik praėjusį mėnesį, nes teismo pirmininkas iki tol draudė atskleisti bylos detales.

Šis draudimas buvo atšauktas per vasario pabaigoje surengtą teismo posėdį, kai prokurorai nusprendė neteikti kaltinimų planuotai antrajai bylai dėl atskirų įtarimų, susijusių su numanomais G. Pello veiksmais 8-ame dešimtmetyje Balarate.

Vienas pastarosios bylos ieškovų, kuris teigė, kad G. Pellas jį tvirkino, inicijavo civilinius procesinius veiksmus prieš jį, Viktorijos valstiją, Nazareto seserų kongregaciją ir Balarato vaikų ir šeimos reikalų tarnybą.