Jo teigimu, 36-52 metų pacientai, iš pradžių patyrę paprasto gripo simptomų, po dviejų parų apgaulingai pasijuto geriau, tačiau vėliau kreipėsi į medikus dėl dusulio ir apsunkinto kvėpavimo.


„Į mūsų skyrių patenka daug 30-50 metų žmonių, kuriems labai intensyviai pasireiškia COVID-19 infekcijos simptomai. Mus tai kaip reikiant stebina. Antras svarbus dalykas tas, kad šie konkretūs pacientai neserga jokiomis kitomis ligomis“, – sako gydytojas.

Gydytojas sako, kad nė vienas toks jaunesnio amžiaus pacientas neturi rimtų sveikatos problemų. Visi nerūkantys, nesergantys širdies ar kraujagyslių ligomis – iš esmės sveiki žmonės. Vieno 36 metų paciento plaučių tyrimas, kurį „Reuters“ parodė medikas, pademonstravo, jog abiejuose jo plaučiuose kaupiasi skysčiai.

„Šiam vyrui 36 metai, apatinėje dešinio plaučio dalyje – kaip mes vadiname didelė sankaupa. Toji plaučio dalis pratiškai vien skysčiai“, – sako I. Demeyeris.

Gydytojas perspėja: nors Belgijoje koronavirusas kol kas pražudė nedaug žmonių (14) ir visi jie buvo vyresni nei 70 metų, Belgijos sveikatos instituto duomenys atskleidė, kad daugiausia patvirtintų atvejų būtent jaunų žmonių tarpe, o pastarieji labiau rizikuoja jį platinti.

Medikas spėja, jog artimiausiomis savaitėmis greičiausiai sulauks daugiau sunkiai sergančių jaunų pacientų, o tada gydytojams teks spręsti, kam turėtų suteikti pirmumo teisę eilėje prie plaučių ventiliavimo įrangos – jauniems ar garbaus amžiaus ligoniams.

„Tikrai nenoriu gąsdinti, tiesiog tokia realybė – tokių atvejų vis daugiau. Didžiausios problemos dar priešakyje, ateinančios savaitės bus laba sunkios, prisidės etikos klausimų... Įsivaizduokite, kad yra 100 lovų su plaučių ventiliavimo įranga, kaip teks nuspręsti, kas tie šimtas laimingųjų?“ – nuogąstauja I. Demeyeris.