54 metų M. Saakašvilis pernai buvo perkeltas į ligoninę po bado streiko, kurį tęsė 50 dienų, protestuodamas prieš savo įkalinimą, kurį teisių grupės pasmerkė kaip politiškai motyvuotą.

M. Saakašvilio teisininkų komandos išplatintoje ataskaitoje JAV gyvenantis toksikologas Davidas Smithas teigia, kad „tyrimai parodė sunkiuosius metalus“ M. Saakašvilio organizme, o jam pasireiškiantys patologiniai simptomai „yra apsinuodijimo sunkiaisiais metalais pasekmė“.

„Kaip galima spręsti iš medicininių tyrimų“, nuodingos medžiagos, įskaitant gyvsidabrį ir arseną, pateko į organizmą po M. Saakašvilio įkalinimo, sakė D. Smithas.

Lapkričio 28 d. datuojamo pranešimo autoriai taip pat teigia, kad M. Saakašviliui buvo skiriami netinkami vaistai, jis nebuvo deramai gydomas. „Padidėjusi mirtingumo rizika neišvengiama“ be tinkamo gydymo, „kuris, atrodo, buvo nesuteiktas arba neprieinamas“ Sakartvele, pridūrė D. Smithas.

Sakartvelo valdžia atkakliai tvirtina, kad M. Saakašviliui teikiama derama medicininė pagalba.

Kita nepriklausoma gydytoja Mariam Jiškariani, vadovavusi M. Saakašvilį apžiūrėjusiai medikų tarybai, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad jam buvo „diagnozuotas smegenų pažeidimas ir neurointoksikacija“. „Jis serga daugybe sunkių ligų, pagal Sakartvelo įstatymus nesuderinamų su jo kalinimu“.

Sakartvelo teisių ombudsmeno sudarytos medikų tarybos gydytojas Tengizas Culadzė sakė, kad M. Saakašvilis „nuo sulaikymo numetė daugiau nei 40 kilogramų svorio“. „Tikriausiai Sakartvelo medicinos sistema išnaudojo visas turimas M. Saakašvilio gydymo priemones“, – sekmadienį sakė jis nepriklausomai „Formulės“ televizijos stočiai.

M. Saakašvilis, svarbiausios Sakartvelo opozicinės jėgos įkūrėjas ir nedidelės Kaukazo valstybės prezidentas 2004–2013 m., buvo teisiamas už akių dėl kaltinimų piktnaudžiavimu tarnyba ir 2018 m. nuteistas kalėti šešerius metus. Provakarietiškas reformatorius buvo įkalintas 2021 m. spalį, praėjus kelioms dienoms, kai slapta grįžo iš tremties Ukrainoje. Jis pasmerkė savo teistumą kaip politiškai motyvuotą.

Spalio mėnesį Europos Tarybos teisių apsaugos tarnyba paragino „paleisti politinius kalinius, priešiškus (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui, Rusijos Federacijoje ir kitose šalyse, įskaitant M. Saakašvilį“.

„Amnesty International“ tokį elgesį su M. Saakašviliu vertina kaip „akivaizdų politinį kerštą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją