Virginia Soares de Souza kaltinama tuo, jog Kuritibos Evangelikų ligoninėje atjungdavo deguonį pacientams, prijungtiems prie gyvybę palaikančios aparatūros, ir suleisdavo mirtinas raumenis atpalaiduojančių vaistų dozes, rašo „The Guardian“.

Ligoninės direktore dirbusi V. S. de Souza buvo suimta vasario mėnesį kartu su trimis gydytojais ir viena slauge, kaltinamais sąmokslu. Kaltinimai šioje byloje pateikti ir trims kitiems ligoninės darbuotojams.

Kaltinamoji šiuo metu teisiama dėl septynių nužudymo atvejų, kuriuos ji neigia. Sveikatos ministerija, išanalizavusi pastarųjų septynerių metų ligoninės įrašus dėl 1 700 pacientų mirčių, perspėja, kad aukų skaičius gali būti kur kas didesnis.

Ministerijos tyrimo grupei vadovaujantis Mario Lobato vietos naujienų kanalui sakė jau ištyręs mažiausiai 20 įtartinų atvejų ir tiriantis dar beveik 300.

Teigiama, jog ligoniai mirdavo, kai kvėpavimo aparatuose nutrūkdavo deguonies tiekimas ir jiems būdavo suleidžiami vaistai „Pavulon“, silpninantys diafragmos raumenis.

„Jiems visiems būdingas tas pats modus operandi, tas pats santykis tarp vaistų ir mirties“, - sakė M. Lobato. Kai kurios iš įtariamų aukų būdavo sąmoningos ir prieš pat mirtį dar kalbėdavo.

Valstybės ombudsmenai anoniminę informaciją teisėsaugos institucijoms perdavė dar praėjusių metų kovą, tačiau dėl slapto tyrimo beveik vienerius metus nebuvo surengta jokių areštų. Policija sulaukė kritikos, jog nesiėmė veiksmų anksčiau.

Vykstant teismui, daug detalių tebėra neaiškios, įkaitant ir žudymo motyvus. Vėliau šią savaitę savo žodį turi tarti gynybos komanda.

V. S. de Souzos advokatas Elias Mattaras Assadas tvirtino, kad jo klientė yra nekalta. „Netrukus įrodysime, kad viskas, kas vyko toje ligoninėje, turėjo pateisinamas medicinines priežastis“, - teigė jis. Kaltinamieji šiuo metu yra paleisti už užstatą.

Jeigu visi įtartini atvejai pasitvirtins, tuomet šios gydytojos aukų skaičius pralenks garsiausio pasaulyje žudiko maniako Haroldo Shipmano žmogžudysčių skaičių. Šis britų gydytojas 2004 metais buvo nuteistas dėl 15 pacientų nužudymo, nors teigiama, kad jis yra kaltas dėl dar 260 žmonių mirčių.