O.Perezas didžiąją dalį neramios dienos praleido Gvatemalos Aukščiausiojo Teismo posėdžiuose, atsakinėdamas į įvairius kaltinimus dėl korupcijos, praėjus kelioms valandoms po to, kai paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Buvęs viceprezidentas Alejandro Maldonado – 79 metų konservatyvių pažiūrų politikas, paskirtas į tą postą tik šių metų gegužę, – dirbs prezidento poste iki savo pirmtako kadencijos pabaigos ir sausio 14 dieną perduos valdžią naujam šalies vadovui, kuris turėtų būti išrinktas ateinantį savaitgalį.

„Gvatemalos žmonės būdavo didžių pokyčių momentų ir permainų mūsų institucijose centre, mobilizuoti savo pasibjaurėjimo sugedusiomis sistemomis“, – sakė A.Maldonado, kuris yra teisininkas ir buvęs Konstitucinio teismo teisėjas, ištaręs valstybės vadovo priesaiką ir perėmęs mėlynos ir baltos spalvos prezidento juostą.

Kongresas anksčiau tą dieną vienbalsiai priėmė O.Perezo atsistatydinimą, kurio jis pasiprašė trečiadienį prieš vidurnaktį, kai įstatymų leidėjai panaikino jo teisinę neliečiamybę.

Gvatemalos nacionaliniai rinkimai vyks ateinantį sekmadienį; per juos bus renkamas prezidentas ir kiti svarbūs federaliniai pareigūnai.

O.Perezas, buvęs karinės žvalgybos karininkas, vadovavo šaliai nuo 2012 metų. Pagal konstituciją jis nebegalėjo siekti būti perrinktas.

Rinkimai vyks neramiu metu, kai šalį krečia demonstracijos, o didelė visuomenės dali nusigręžė nuo tradicinio politikos elito, iškilus į viešumą skandalui, susijusiam su O.Perezu ir kitais aukšto rango politikais.

Ketvirtadienį vykusiame teismo posėdyje teisėjas Miguelis Angelis Galvezas nutarė, kad O.Perezas gali mėginti pabėgti, todėl nurodė laikyti jį Matamoroso kariniame kalėjime netoli sostinės centro, kad galėtų vėl stoti prieš teismą penktadienį.

Teisėjas pridūrė, kad buvusio prezidento perkėlimas į kalėjimą taip pat bus geriausia apsauga nuo protestuotojų, kurie gali mėginti jam pakenkti.

Korupcinė schema

Aukščiausiajame Teisme prokurorai leido pasiklausytų telefoninių pokalbių įrašus, kurie esą įrodo O.Perezo vaidmenį korupcinėje schemoje.

Tyrėjų nuomone, 64 metų konservatyvių pažiūrų lyderis gavo 3,7 mlrd. JAV dolerių (3,3 mln. eurų) kyšių iš importuotojų, kuriems buvo suteikiama galimybė neteisėtai susimažinti importo mokesčius, sakė prokuroras Antonio Moralesas.

O.Perezo buvusi viceprezidentė Roxana Baldetti, atsistatydinusi gegužę, jau yra apkaltinta paėmusi 3,8 mln. dolerių (3,4 mln. eurų) kyšių nuo 2014 metų gegužės iki šių metų balandžio.

Tačiau O.Perezas atkakliai tvirtino esantis nekaltas.

„Esu ramus ir priimsiu šią padėtį drąsiai, nes nesu padaręs nieko bloga“, – O.Perezas sakė vienam vietos radijui prieš pasirodydamas teisme, kur jis vilkėjo tamsų kostiumą, raudoną kaklaraištį ir atrodė išvargęs.

Į keblią padėtį patekęs O.Perezas atsistatydino po kelis mėnesius stiprėjusių protestų. Demonstracijos tęsėsi ketvirtadienį, kai Gvatemalos gyventojai džiūgavo prie Aukščiausiojo Teismo, sužinoję apie prezidento pasitraukimą.

„Otto, vagie, keliauti į Pavoną!“ – skandavo jie, turėdami omenyje vieną iš pagrindinių šalies kalėjimų.

Tūkstančiai žmonių išeidavo į gatves protestuoti nuo balandžio, kai įsiplieskė šis skandalas, dar neturėjęs precedento Gvatemaloje.

Su prezidentu susiję kaltinimai pakurstė įtūžį 15 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kurioje 53,7 žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Be to, joje dar neužgiję randai po 36 metus trukusio pilietinio karo, pasibaigusio 1996 metais.

Gvatemala taip pat išsiskiria tarp Lotynų Amerikos šalių kaip viena smurtingiausių valstybių: kasmet joje nužudoma apie 6 tūkst. žmonių.

Korupcijos pėdsakus pirmiausiai aptiko tyrėjai iš Jungtinių Tautų komisijos, kuriai buvo pavesta kovoti su aukšto rango pareigūnų kyšininkavimu Gvatemaloje. Jie sakė radę daug įrodymų, kad O.Perezas vadovavo schemą, pramintą „La Linea“ („Linija“) dėl „karštosios“ telefono linijos, kurią importuotojai neva naudojo susisiekti su korumpuotų pareigūnų tinklu.

Tyrėjai sako, kad jų kaltinimai pagrįsti 89 tūkst. pokalbių įrašais.

Atmosfera Gvatemaloje buvo šventiška, bet taip pat įtempta, artėjant sekmadienį vyksiantiems rinkimams, per kuriuos taip pat bus renkami deputatai į 158 vietų parlamentą ir 338 merai.