Rusijos oro antskrydžiai Idlibe sustiprino Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimo puolimą, kuris privertė iš savo namų bėgti beveik milijoną civilių. Tai yra didžiausia perkeltųjų žmonių banga per 9 metus trunkantį Sirijos pilietinį karą.

„Šis žmogaus sukeltas humanitarinis košmaras Sirijoje turi baigtis. Jis turi baigtis dabar“, – žurnalistams sakė A. Guterresas.

„Žinia aiški: nėra karinio Sirijos krizės sprendimo būdo. Vienintelis galima sprendimas yra politinis“, – teigė jis.

A. Guterresas priminė, kad ne kartą ragino „nedelsiant skelbti paliaubas“ Idlibe ir paragino visas šalis vengti kautynių eskalacijos.

„Svarbiausia nutraukti žiaurų smurto ir kančios ratą“, – ragino JT generalinis sekretorius.

JT duomenimis, nuo gruodžio 1 d. apie 900 tūkst. Idlibo gyventojų buvo priversti bėgti iš savo namų, tarp jų yra daugiau nei 500 tūkst. vaikų.

„Apie 2,8 mln. žmonių Sirijos šiaurės rytuose reikalinga humanitarinė pagalba“, – sakė A. Guterresas, prašydamas papildomų 500 mln. dolerių, kurie leistų dar pusmetį padėti Idlibo gyventojams.

Tuo tarpu Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino Rusijos lyderį Vladimirą Putiną nutraukti Sirijos režimo ataką Idlibe.

„Prezidenta pokalbio metu pabrėžė, kad režimas turi būti santūrus Idlibe ir kad humanitarinė krizė turi būti sustabdyta“, – sakoma Turkijos Prezidentūros pranešime, paskelbtame po R. T. Erdogano ir V. Putino pokalbio telefonu.