Pagal šios Vokietijos įstatymus, užsieniečiai, kurie yra nepilnamečių šios šalies piliečių tėvai, turi teisę gauti leidimą gyventi Vokietijoje.

Vokietijos televizijos kanalas RBB vien tik Berlyne užfiksavo apie 700 panašių atvejų. Žinomi atvejai, kai nėščios imigrantės už panašią schemą netikriems tėvams ir advokatams sumokėdavo po 5 tūkst. eurų.

Kaip kanalui pareiškė aukštas Vokietijos Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Ole Schroderis, daugelis tokių atvejų lieka šešėlyje.

Valdžia deda viltis į naują įstatymą, kuris leis išspręsti šią problemą. 2013 metais Vokietijos Konstitucinis teismas nusprendė, kad net abejotinais atvejais nereikėtų ginčyti tėvystės, nes vaikas tokiu atveju gali likti be pilietybės.

Vokietijoje yra žymiai lengviau gauti pabėgėlio statusą atvykstantiems iš konfliktinių zonų nei ekonominiams migrantams iš Afrikos, Azijos ar Rytų Europos. Tuo pat metu po 2015 metų buvo sugriežtintos taisykles dėl pabėgėlio statuso suteikimo, kai į šalį atvyko daugiau nei 800 tūkst. migrantų, daugiausiai iš Sirijos, Irako ir Afganistano.

O. Schroderis, priklausantis Vokietijos kanclerės Angelos Merkel partijai, mano, kad panašiose schemose gali veikti ir kriminalinės struktūros. Vienu atveju, apie kurį pranešė RBB, ultradešiniuosius palaikantis vokietis, nuteistas už neonacistinės simbolikos nešiojimą, pareiškė, kad yra vietnamiečio vaiko tėvas.

Berlyno prokuroras Martinas Steltneris interviu radijui ARD taip pat pranešė apie didelio masto piktnaudžiavimą tėvystės įstatymu, pateikdamas kaip pavyzdį atvejį, kai vienas vyras pareiškė, kad yra 10 vaikų tėvas.

Netikri tėvai retai moka alimentus tariamiems vaikams – daugelis jų patys gyvena iš pašalpų, praneša ARD.

Imigracija tapo vienu iš svarbiausių klausimų artėjant 2017 metų Vokietijos parlamento rinkimams, ypač kai kuriuose šalies regionuose, kur vietos valdžia neturi galimybės priimti ir integruoti didelio imigrantų skaičiaus.