Gruzija, kuri 2008 metais kariavo trumpą karą su Rusija dėl atsiskyrusio Pietų Osetijos regiono, lapkritį parafavo susitarimą dėl glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga (ES), ir pareigūnai Tbilisyje sako, jog tikisi vėliau šiais metais jį ratifikuoti.

Maskva kategoriškai nepritaria tam, kad buvusios sovietinės respublikos artėtų prie Vakarų, ir privertė Ukrainą atsisakyti panašaus susitarimo su ES, dėl to Kijeve kilo masinių protestų.

„Tikimės provokacijų. Provokacijų buvo praėjusiais metais“, – žurnalistams sakė I.Garibašvilis, kuris premjero postą lapkričio mėnesį perėmė iš savo mentoriaus, milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio.

„Gali būti ir kitų provokacijų, bet nesitikime jų rimtų ar ko nors, kas būtų neįprasta“, – sakė 31 metų premjeras.

Po 2008 metų konflikto Rusija pripažino nuo Gruzijos atsiskyrusias Pietų Osetiją ir Abchaziją nepriklausomomis valstybėmis ir dislokavo šiuose regionuose tūkstančius savo karių. Tbilisis tai laiko okupacija de facto.

I.Garibašvilis pridūrė: „Ką galima padaryti blogiau už dabartinę situaciją, kai 20 proc. mūsų teritorijos yra okupuota?“

Tačiau jis pabrėžė, kad santykių su Rusija normalizavimas atitinka Gruzijos interesus, ir pažadėjo neapleisti derybų dėl atsiskyrusių regionų statuso išsprendimo.

Gruzija griežtai kritikavo Rusiją dėl spygliuotos vielos tvorų aplink separatistinius regionus statybų atnaujinimo pastaraisiais mėnesiais. Pasak Tbilisio, tai akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas.

I.Garibašvilio pirmtakas B.Ivanišvilis santykių su Rusija gerinimą padarė svarbiu savo užsienio politikos tikslu ir taip pat žadėjo išlaikyti provakarietišką kursą.