Šimtai žmonių susirinko Tbilisio Švč.Trejybės katedroje pareikšti paskutinės pagarbos E. Ševardnadzei, kuris mirė pirmadienį, būdamas 86 metų amžiaus. Vėliau jis atgulė amžinojo poilsio šalia žmonos savo valdose sostinėje.

E.Ševardnadzė buvo paskutinis Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministras, kurį pasaulio lyderiai giria dėl vaidmens susiderant be kraujo užbaigti seną Maskvos konfrontaciją su Vakarais.

Tačiau daug gruzinų jo nekentė dėl daugiau kaip dešimtmetį trukusio vadovavimo posovietinei Gruzijai, kuris baigėsi jo nuvertimu 2003-aisiais.

Per tradicinę gruzinų ortodoksų ceremoniją E. Ševarnadzės karstas katedros centre buvo uždengtas nacionaline vėliava. Laidotuvėse dalyvavo jo sūnus, duktė ir vaikaičiai, kurie vilkėjo juodai ir laikė ilgas žvakes.

Taip pat dalyvavo garbūs asmenys iš 28 valstybių, tarp jų – buvęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Hansas-Dietrichas Genscheris ir buvęs JAV valstybės sekretorius Jamesas Bakeris.

„Gruzija šiandien nebūtų laisva be E. Ševardnadzės ir Michailo Gorbačiovo“, – sakė J. Bakeris.

Vėliau laidotuvių procesija pajudėjo į E. Ševardnadzės namus Tbilisyje.

Buvęs Gruzijos lyderis, kuris iš politikos pasitraukė po 2003 metų Rožių revoliucijos, iškėlusios į valdžią provakarietiškesnį jo nemezidės Michailo Saakašvilio režimą, mirė liepos 7 dieną.

Jam ir M.Gorbačiovui priskiriami nuopelnai smarkiai prisidėjus prie susitarimo, kuriuo buvo nuversta Berlyno siena, tačiau Gruzijoje E. Ševardnadzė buvo poliarizuojanti figūra, nes jam vadovaujant šalis įklimpo į skurdą ir chaosą.

„E. Ševardnadzė padarė reikšmingų klaidų, tačiau jo vaidmuo istorijoje vis tiek yra labai svarbus“, - sakė 56 metų gedėtoja Natela Adamija.