Pastarieji įvykiai Tbilisyje išprovokavo protestus, tačiau apžvalgininkai mano, jog Kremlius tikrai daugelį metų buvo nusitaikęs į savo provakarietišką kaimynę - tiek prieš 2008 metais vykusį trumpą abiejų šalių karą, tiek po jo.

Gruzijos tarnybos tvirtina, jog per pastarąjį incidentą suimti įtariami šnipai veikė pačioje prezidento Michailo Saakašvilio administracijos širdyje.

Gruzijos vadovo asmeninis fotografas ir vienas URM fotografas kaltinami įgiję įslaptintų dokumentų, kuriuos kitas asmuo, dirbantis vienoje Europos fotonaujienų agentūroje, perdavė Rusijos karinei žvalgybai. Tačiau visi įtariamieji šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Pasak Tbilisio vyriausybės, praėjus trejiems metams po karo Rusija tebekelia rimtą grėsmę, nes Maskva siekia, kad Gruzija labiau nesuartėtų su Europa ir neįstotų į Vakarų šalių struktūras, tokias kaip NATO.

"Niekam nekyla abejonių, jog esame milžiniškos šalies, kuriai vadovauja buvę KGB agentai, pagrindinis taikinys", - M. Saakašvilis sakė po naujausių areštų, duodamas interviu Rusijos radijui "Echo Moskvy".

Prezidentas tvirtino, jog jo pagrindinis priešas - Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, kuris anksčiau buvo KGB agentas - "asmeniškai planuoja žvalgybos operacijas" ir "iš to patiria didelį malonumą".

Kai kurie analitikai sutinka, kad Maskva siekia pakeisti Gruzijos režimą.

"Aišku, kad Gruzija yra Rusijos žvalgybos pagrindinis taikinys, - sako Rusijos karinis analitikas Pavelas Felgenhaueris. - Daug žmonių čia (Rusijoje) apsidžiaugtų, jeigu Saakašvilis būtų pašalintas".

Maskva yra dislokavusi savo karius Gruzijos separatistiniuose regionuose Abchazijoje ir Pietų Osetijoje, kuriuos po karo ji pripažino nepriklausomomis valstybėmis. Tuo tarpu Gruzija teigia, jog šiuose regionuose sutelkti Rusijos kariškiai per pastaruosius metus organizavo virtinę sprogdinimų ir teroro išpuolių.

Rusijos šnipų tinklas plačiai driekiasi "per įvairius Gruzijos valstybės ir visuomenės sektorius", teigia Stokholme įsikūrusio Centrinės Azijos ir Kaukazo instituto tyrimų direktorius Svante Cornellis.

Pernai Gruzija pareiškė išardžius didelį šnipų tinklą, pasinaudojusi vienu buvusiu Sovietų Sąjungos karininku, kuris tapo dvigubu agentu, infiltruotu į Rusijos karinės žvalgybos agentūrą.

Maskva pareiškė, kad tokie Tbilisio pareiškimai tėra viešųjų ryšių triukai, organizuojami administracijos, kenčiančios nuo "chroniškos šnipinėjimo manijos", nors pastaraisiais metais Rusijoje taip pat buvo suimti keli numanomi Gruzijos šnipai.

Tbilisio "pareigūnai labai stengiasi įtikinti tarptautinę bendruomenę ir savo šalies visuomenę, kad Gruzijoje pilna šnipų ir diversantų", pareiškė Rusijos URM.

Gruzijos VRM neretai viešina nufilmuotus įtariamų šnipų prisipažinimus, slapta nufilmuotą medžiagą ir perimtus telefoninius pokalbius - kaip teigiama, kad tai taptų pamoka kitiems.

Tačiau VRM pareigūnai slaptomis kameromis taip pat yra nufilmavę opozicijos protestų lyderių, o kritikai teigia, kad nuolatinis įtariamų išdavikų viešinimas gali turėti politinių motyvų.

"Žinia yra ta, jog vyriausybė gali ateiti pas jus bet kuriuo metu, jeigu padarysite kažką, kas jai nepatinka", - sakė naujienų žurnalo "Liberali" redaktorė Šorena Šaverdašvili.

Fotografams iškelti kaltinimai šįkart sukėlė daug didesnį nerimą negu ankstesni šnipinėjimo skandalai.

Žurnalistai surengė kelis protestus dėl šios įslaptintos bylos, reikalaudami, kad ji būtų tiriama viešai.

"Šią bylą interpretuojame kaip signalą žiniasklaidai, jog bet kuris iš mūsų, renkantis informaciją apie vyriausybei neparankias temas, gali patirti kažką panašaus", - pastebėjo Š.Šaverdašvili.

Tačiau pareigūnai tvirtina, kad šiuo atveju yra nagrinėjama baudžiamoji byla, o ne imamasi veiksmų prieš žodžio laisvę.

Ar suimti fotografai būtų nuteisti, ar išteisinti - abejotina, jog Gruzijos vykdoma Rusijos agentų medžioklė liausis artimiausiu laiku.

"Tokie skandalai kai kada gali turėti neigiamų pasekmių, tačiau, deja, prognozuoju, jog Rusijos šnipinėjimo žaidimai tęsis", - sakė Gruzijos viešųjų reikalų instituto ekspertas Tornikė Šarašenidzė.