Senatas praeitą savaitę patvirtino prieštaringai vertinamą įstatymą, pagal kurį kiekvieną asmenį, kuris Prancūzijoje viešai neigia, jog 1915 metais Osmanų imperijos vykdytos armėnų žudynės prilygsta genocidui, numato iki vienerių metų laisvės atėmimo ir 45 tūkst. eurų (155,4 tūkst. litų) baudą.

Kairiųjų pažiūrų senatoriai nurodė surinkę 72 šiam įstatymui nepritariančių kolegų parašus, kad konstitucinė taryba imtųsi nagrinėti, ar teisės aktas nesikerta su pagrindiniu įstatymu, pakanka 60 balsų.

Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy kanceliarija praeitą antradienį nesureikšmino Turkijos piktų grasinimų imtis atsakomųjų priemonių ir pažadėjo, kad šis įstatymas įsigalios per ateinančias dvi savaites.

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad šis teisės aktas "tolygus diskriminacijai ir rasizmui".

R.T.Erdoganas perspėjo, kad jo vyriausybė, turinti islamiškas šaknis, imsis prieš Paryžių neįvardytų atsakomųjų priemonių, jeigu N.Sarkozy, kurio dešinioji partija UMP pateikė šio įstatymo projektą, jį pasirašys.

Prancūzija jau anksčiau yra oficialiai pripažinusi armėnų žudynes genocidu, tačiau nuo šiol už šio fakto neigimą grės baudžiamoji atsakomybė.

Armėnai tvirtina, kad 1,5 mln. jų protėvių 1915-1916 metais buvo išžudyti turkų pajėgų buvusioje Osmanų imperijoje.

Turkija ginčija šį skaičių, tvirtindama, kad žuvo tik apie 500 tūkst. žmonių, taip pat neigia, jog buvo vykdomas genocidas. Pasak Ankaros, per Pirmąjį pasaulinį karą daugiausiai žmonių žuvo per susirėmimus ir nuo bado, taip pat kaltina armėnus palaikius įsiveržusias Rusijos pajėgas.