Pasipuošęs ilga rožine tviskančia suknia, 17-metis, prisistatantis Ezmerald Kim Kardashian drag queen konkurse buvo išrinktas „Mis Džakaranda“, po kurio sekė „Pirmoji Princesė“, „Antroji Princesė“ ir „Mis Asmenybė“. Tačiau didžiausią nuostabą sukėlė konkurso vieta – Zimbabvė, o ne tai, kad Roberto Mugabe nebuvo matyti kabinant blizgančių girliandų.

Kaip rašo „The Guardian“, konkursas „Mis Džakaranda“ pavadintas medžio, kuris šiuo metų laikų Zimbabvėje žydi levandų spalvos žiedais, vardu. Konkursas tapo kulminacija kasmetės „ZimPride“ savaitės, vykstančios šalyje, kur homofobija plačiai paplitusi, o prieš gėjus nukreipta retorika tapo kertiniu prezidento R. Mugabe neseniai vykusios rinkimų kampanijos akmeniu.

Mažai kas žinoma apie Ezmerald Kim Kardashian, išskyrus jo humoro jausmą dėl pasiskolinto vienos didžiausių televizijos realybės šou žvaigždės vardo. Vaikinas atsisakė atskleisti savo tikrąjį vardą, nes nerimauja dėl savo saugumo, kadangi šalies prezidentas kartą apibūdino homoseksualus kaip „prastesnius nei kiaulės ir šunys padarus“.

„Noriu, kad didžiuotumėtės dėl to, kas esate, nepriklausomai nuo to, ką apie mus galvoja kiti“, - aštuoniems konkurso dalyviams sakė konkurso organizatorius Samas Matsipure.

Konkursas be didesnių iškilmių įvyko praėjusį savaitgalį atokioje vietoje sostinės Hararės pakraštyje.

„Tokie renginiai kelia mano savigarbą šalyje, kur mūsų nekenčia“, - patikino renginio dalyvis, pasivadinęs Coco DaDiva vardu.

„ZimPride“ savaitės organizatorius – Zimbabvės gėjų ir lesbiečių organizacija „Galz“, kurios interneto svetainėje teigiama, kad žmonės vis dar nesijaučia saugūs demonstruodami savo seksualumą viešumoje bei nėra pasiruošę gatvės eitynėms. „Galz“ nariai dažnai dalyvauja eitynėse kaimyninėje Pietų Afrikos Respublikoje, kur tos pačios lyties poroms suteikiamos visos teisės.

Tarp mažai reklamuotos savaitės „ZimPride“ renginių, apie kuriuos buvo skelbiama socialiniuose tinkluose ir iš lūpų į lūpas, buvo pristatyta ir knyga „Žvilgsnis į Zimbabvę: šalies LGBT jaunimo pasakojimai“ („Out in Zimbabwe: Narratives of Zimbabwean LGBTI Youth“). Policija į tai užmerkė akis, nepaisant to, kad homoseksualūs santykiai šioje šalyje prilyginami nusikaltimui ir baudžiami mažiausiai septyneriais metais kalėjimo.

Prezidento R. Mugabe nuolatinės tirados prieš homoseksualumą, tarp kurių ir pasisakymai, jog gėjai turėtų būti kastruojami, gali būti vertinamos kaip populistinis būdas laimėti rinkėjų balsus arba tikras noras įvesti tokį įstatymą. „Kas tu esi – vyras ar moteris?“ – R. Mugabe klausė šių metų rinkiminės kampanijos metu. „Paprasčiausiai žvelgi į save ir matai sugebėjimus, kuriais esi apdovanotas“, - samprotavo jis.

„Moterys laukia jaunuolių, kad šie ateitų pas jas, o jaunuoliai ieško merginų, kad galėtų pasirinkti sau tinkamą. Niekas to nesako. Paprasčiausiai vyrai žino, kad jie yra vyrai iš savo fizinių duomenų, kuriais juos apdovanojo Visagalis.“