Sekmadienį kilus diskusijoms dėl Olimpiados, aišku tik viena: likus mažiau negu trims savaitėms iki šio renginio, didžiausiu rūpesčiu išlieka saugumas, rašo cnn.com.

„Tai labai rimta baimė“, - sekmadienį CNN sakė senatorius Angusas Kingas iš Meino valstijos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino, kad Olimpiada, kaip ir bet kuris kitas daug dėmesio sulaukiantis renginys, gali tapti teroristų taikiniu.

Tačiau, jo teigimu, Rusija „puikiai supranta“ grėsmę ir žino, kaip užkirsti jai kelią.

Sekmadienį Kremliaus svetainėje paskelbus V. Putino interviu, duoto pusei tuzino nacionalinių ir tarptautinių transliuotojų, stenogramą, internete pasirodė vaizdo įrašas, dar kartą privertęs suabejoti Olimpinių žaidynių saugumu.

Vaizdo įrašas pasirodė gerai žinomame džihadistų forumo tinklalapyje. Jame du jauni vyrai, kurie, kaip manoma, praėjusį mėnesį susisprogdino Rusijos Volgogrado mieste, kalba apie šias atakas ir grūmoja grėsmingais pažadais.

Sekmadienio vakarą paviešintame vaizdo įraše Kaukazo islamistai prisiėmė atsakomybę už Volgogrado teroro aktus ir pagrasino užpulti Sočio žiemos olimpines žaidynes, praneša "Reuters".

„Jeigu surengsite olimpines žaidynes, gausite mūsų „dovaną“... jums (Rusijos valdžiai - ELTA) ir tiems, kurie atvyks, - teigė vaizdo įraše rusiškai kalbantis vyriškis, kreipdamasis į prezidentą Vladimirą Putiną. - Ji bus už visų musulmonų pralietą kraują - nesvarbu ar Afganistane, ar Somalyje, ar Sirijoje. Tai bus mūsų kerštas“.

Įraše taip pat teigiama, kad Volgogrado sprogimus įvykdė kovotojai Suleimanas ir Abdurakamas „Dagestano provincijos“ grupuotės vardu.

Šiaurės Kaukazo regione esančiame Dagestane islamistų sukilėliai kovoja prieš Rusijos valdžią, siekdami sukurti islamiškais principais paremtą valstybę (emyratą).

Ataka tranzito centre pakurstė nerimą

Vaizdo įraše abu vyrai vilki juodais drabužiais ir stovi priešais juodą uždangą su religiniu užrašu, kuris paprastai siejama su „al Qaeda“ ekstremistais.

Artėjant Olimpiadai, praėjusio mėnesio atakos Volgograde, svarbiame tranzito taške, esančiame už 650 km nuo Sočio, sustiprino būgštavimus dėl saugumo.

Sprogimai buvo surengti traukinių stotyje ir troleibuse. Per juos žuvo daugiau kaip 30 žmonių.

Be išpuolių Volgograde, pastarosiomis dienomis smurtas prasiveržė ir pietinėje Dagestano respublikoje. Tai naujausi neramumai, susiję su senu islamistų pasipriešinimu Šiaurės Kaukazo regione.

V. Putinas žada, kad saugumas bus sustiprintas

V. Putinas pažadėjo, kad žiemos Olimpinių žaidynių svečiai Sočyje bus saugūs.

„Mes pasistengsime užtikrinti, kad saugumo priemonės nebūtų įkyrios ar pernelyg ryškios, kad atletai, Olimpiados svečiai ar žurnalistai jų nepastebėtų“, - anot interviu stenogramos, sakė V. Putinas.

„Tačiau tuo pat metu mes padarysime viską, kad jos būtų efektyvios“, - pažymėjo jis.

Rusija turi daug patirties užtikrinant saugumą per tarptautinius renginius, teigė V. Putinas, kaip pavyzdį pateikdamas Didžiojo aštuoneto ir Didžiojo dvidešimtuko viršūnių suvažiavimus.

„Saugumu rūpinsis apie 40 tūkst. teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų pareigūnų, - sakė jis. – Žinoma, mes pasitelksime patirtį, sukauptą panašiuose renginiuose kituose pasaulio regionuose bei kitose šalyse. Tai reiškia, kad saugosime savo oro ir jūrų erdvę, taip pat kalnų grandines“.

JAV įstatymų leidėjai: žaidynės nebus saugios

Tačiau sekmadienį per CNN laidą „State of the Union“ keli Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjai išsakė kitokį požiūrį.

A.Kingas, priklausantis Senato Žvalgybos komitetui, pareiškė, jog asmeniškai jis pats į žaidynes nevyks ir „nemano, kad leis ten vykti savo šeimai“.

Atstovų rūmų narys Mike`as Rogersas, Atstovų rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas, taip pat paragino Rusijos vyriausybę aktyviau bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis, prieš Olimpines žaidynes dalijantis žvalgybos informacija.

„Jų susirūpinimas yra didelis, bet mes negauname visos mums reikalingos informacijos, kad per žaidynes apsaugotume savo sportininkus. Manau, kad tai reikia keisti ir tai turėtų pasikeisti artimiausiu metu“, - sakė M. Rogersas.

Paklaustas, ar, jo nuomone, amerikiečių sportininkai žaidynėse bus saugūs, buvęs Centrinės žvalgybos valdybos ir Nacionalinės saugumo agentūros direktorius Michaelas Haydenas teigė, kad jis pasitiki Rusijos gebėjimais užtikrinti saugumą.

„Manau, kad amerikiečiai bus gana saugūs“, - sakė jis.