Dešimtys demonstrantų iš Lesbo, Chijo ir Samo salų su plakatais susirinko prie Graikijos vidaus reikalų ministerijos.

Liepą į valdžią atėjusi konservatorių vyriausybė paskelbė, kad esamos perpildytos stovyklos šiais metais turi būti uždarytos.

Jas turi pakeisti naujos, mažesnės stovyklos, turinčios pradėti veikti šių metų viduryje.

Tačiau iniciatyvai nepritaria penkių Egėjo jūros salų, kuriose yra migrantų stovyklų, pareigūnai ir gyventojai. Tarp šių salų taip pat yra Leras ir Kosas.

Saliečiai reikalauja tuojau pat išvežti daugumą prieglobsčio prašytojų.

Po kelias savaites vykusių derybų su vietos pareigūnais vyriausybė šią savaitę dar labiau pakurstė pyktį paskelbusi, kad naujoms stovykloms statyti gali būti trejiems metams rekvizuota žemių.

„Derybos negali tęstis amžinai... Atėjo laikas sprendimams“, – trečiadienį valstybinei televizijai ERT sakė vyriausybės atstovas Stelijas Pecas. Jis pridūrė, kad žemių savininkams bus skirtos kompensacijos.

„Esame pasirengę padaryti viską, kad rastume taikius sprendimus, jei vyriausybė atsisakys šių (rekvizavimo) metodų“, – televizijai „Alpha“ sakė Šiaurės Egėjo regiono gubernatorius Konstantinas Mucuris.

Vyriausybė yra sakiusi, kad naujose stovyklose galės apsistoti 20 tūkst. prieglobsčio prašytojų, vienu kartu – laikotarpiui iki trijų mėnesių.

Minėtose penkiose salose esančiose stovyklose, kurias planuojama uždaryti, šiuo metu sunkiomis sąlygomis, kurias nekart kritikavo teisių gynimo grupės ir Europos Taryba, gyvena 38 tūkst. žmonių, nors jose yra tik 6,2 tūkst. vietų.