„Nesant protokolų, dažnai įrašinėju savo įsiterpimus ir atsakymus savo mobiliuoju telefonu ... kad galėčiau tiksliai persakyti savo frazes ir atitinkamai informuoti premjerą, ministrų kabinetą, parlamentą ir kitus, ką aš tiksliai sakiau“, – rašo Y. Varoufakis.

„Tą patį dariau Rygoje per Eurogrupės susitikimą, o vėliau, grįžęs į Atėnus, panaudojau tą įrašą, kad parengčiau ataskaitą savo kolegoms“, – nurodoma jo pranešime „Tiesa apie Rygą“.

Šis prisipažinimas buvo paskelbtas vykstant įtemptoms deryboms tarp Atėnų ir jų skolintojų – Europos Sąjungos, Europos centrinio banko (ECB) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) – dėl sąlygų, kurias turi išpildyti Graikija, kad gautų 7,2 mlrd. išmoką pagal užblokuotą finansinės pagalbos paketą, šiam procesui artėjant prie kritinės fazės.

Graikijai nuo birželio 5 dienos turės pradėti vykdyti įsipareigojimus dėl didelių skolų grąžinimo, o jos partneriai euro zonoje vis labiau pyksta dėl Atėnų atkaklaus vengimo vykdyti reformas ir mažinti biudžeto išlaidas. Ši priešprieša didina Graikijos bankroto ir chaotiško pasitraukimo iš euro zonos tikimybę.

Pirmųjų užuominų, kad Y. Varoufaki įrašinėjo debatus su Eurogrupės partneriais, buvo pateikta trečiadienį dienraštyje „The New York Times“ paskelbtame ilgame straipsnyje.

Jame Graikijos finansų ministras paneigė pranešimus, kad per derybas Rygoje kolegos su juo netinkamai elgėsi ir jį įžeidinėjo, o laikraštis nurodė, kad J.Varufakis's sakė „įrašinėjęs susitikimą, bet negali paskelbti to įrašo dėl konfidencialumo taisyklių“.

„Kalbant apie visus tuos pranešimus, kad buvau užgauliojamas, kad buvau pravardžiuojamas, vadinamas laiko švaistytoju ir panašiai – leiskit pasakyti, kad neigiu tai kiekviena savo kūno dalele“, – jis sakė „The New York Times“.

Reakcija į patvirtinimą, kad jis įrašinėjo debatus, ketvirtadienį privertė Y.Varoufakį pakartoti, kad jis laikėsi derybų konfidencialumo ir neketina viešinti tų įrašų.

„Mano pagarba diskusijų su partneriais, kolegomis ir institucijomis konfidencialumui yra pavyzdinė, ir manau, kad kiekvienas tai mato ir supranta“, – sakoma jo pranešime.

J.Varufakis naujausią tinklaraščio įrašą šia tema paskelbė po to, kai sekmadienį davė interviu Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC, per kurį pareiškė, kad dabar laikas Graikijos kreditoriams pradėti daryti nuolaidų, siekiant sudaryti susitarimą.

„Mes pasitinkame juos, nuėję tris ketvirtadalius kelio, o jie turi mus pasitikti nuėję ketvirtadalį kelio“, – jis sakė BBC žurnalistui Andrew Marrui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)