„Konstantinui Semionovui ir Ivanui Voznikovcevui skirta po 253 metus laisvės atėmimo už nelegalios migracijos organizavimą, prekybą žmonėmis ir neteisėtą Graikijos sienos kirtimą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ antradienį sakė Tarptautinio žmogaus teisių gynimo komiteto padalinio Rusijoje vicepirmininkas Ivanas Melnikovas.

Pasak jo, už kiekvieną migrantą, kurių laive buvo per 20, jūreiviams buvo skirta nuo 7 iki 12 metų nelaisvės. Papildomos laisvės atėmimo bausmės jiems buvo skirtos už kitus inkriminuojamus nusikaltimus.

I. Melnikovas pažymėjo, kad teisme jūreiviai savo kaltės nepripažino.

Nuteistieji tvirtina, kad atvyko į Turkiją dirbti: jie turėjo plukdyti turistus.

„Po mokymų rusai išplaukė į jūrą, tačiau jų jachta nekart sugedo, jie apie tai pranešė darbdaviui. Darbdavys pažadėjo atsiųsti pagalbą, tačiau į sutartą vietą vietoje valties su atsarginėmis dalimis prie laivo atplaukė vandens transporto priemonės su nelegalais. Darbdavys pagrasino susidoroti su jūreiviais, todėl mūsų vaikinai buvo priversti įsileisti nelegalus į laivą“, – sakė I. Melnikovas.

Anot jo, Graikijos teismas neatsižvelgė į jūreivių argumentus, o jiems atstovauti paskirtas advokatas praktiškai su jais nebendravo.

„Jūreivių artimieji socialiniuose tinkluose sukūrė grupę ir renka lėšas advokatų paslaugoms apmokėti bei kitiems kalinių poreikiams“, – sakė I. Melnikovas.