Penktadienį vakare Makedonijos įstatymų leidėjai jau nubalsavo už šį susitarimą. Kad jis įsigaliotų, reikalingas Graikijos parlamento pritarimas.

„Mūsų parlamentas rado stiprybės, bet tai nebuvo lengva. Vis dėlto esu įsitikinęs, kad Graikijos parlamentas taip pat ras stiprybės priimti šį sprendimą“, – per spaudos konferenciją Skopjėje sakė Z. Zajevas.

Iš viso 81 makedonų deputatas nubalsavo, kad šalis būtų pervadinta Šiaurės Makedonijos Respublika. Tokiu būdu buvo pasiekta konstitucijos reikalaujama dviejų trečdalių balsų dauguma 120 vietų parlamente.

Z. Zajevas, atėjęs į valdžią 2017 metų gegužę, dabar tikisi, kad graikų premjeras Aleksis Cipras išpildys savo įsipareigojimus, prisiimtus per jųdviejų susitikimą pernai birželį.

„Per dešimt dienų... jeigu įsitikinsime, kad viskas gerai, mes balsuosime“, – penktadienį vakare sakė A. Cipras.

Z. Zajevas sakė esąs „įsitikinęs, kad graikų įstatymų leidėjai pripažins šio susitarimo istorinę reikšmę“.

Atėnai žadėjo nebeblokuoti Skopjės pastangų įstoti į NATO ir ES, kai tik Makedonija pakeis savo pavadinimą.

Graikija nuo 1991 metais įvykusio buvusios Jugoslavijos respublikos atsiskyrimo tvirtina, kad pavadinimas „Makedonija“ gali reikšti teritorines pretenzijas į jos šiaurinę Makedonijos provinciją, kur gimė Aleksandras Makedonietis, taip pat į antikinį graikų paveldą, nors Skopjė tai neigė.