Likus dienai iki invazijos metinių, Graikijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareiškė, kad klausimas dėl kompensacijos vis dar laikomas neužbaigtu.

„Klausimas bus laikomas atviru tol, kol bus patenkinti mūsų reikalavimai. Šie reikalavimai yra pagrįsti ir bus ginami visomis įmanomomis priemonėmis. Derybos labai pozityviai prisidėtų plėtojant tolesnius Graikijos ir Vokietijos santykius“, – naujienų agentūrai dpa teigė Graikijos URM atstovas spaudai Alexandros Papaioannou.

Ilgai nesibaigiantis nesutarimas reparacijų klausimu tarp Graikijos ir Vokietijos vėl įsiplieskė 2019 metais, kai graikai Berlynui išsiuntė diplomatinę notą, kuria pareikalauta pradėti derybas su Atėnais dėl reparacijų išmokėjimo. Tuo metu Graikijos vyriausybei vadovavo kairiųjų pažiūrų premjeras Alexis Tsipras.

Dabartinio konservatorių ministro pirmininko Kyriako Mitsotakio vadovaujama vyriausybė praėjusių metų sausį patvirtino, kad reparacijų klausimas yra vis dar atviras.

Nacistinė Vokietija į Graikiją ir Jugoslaviją įsiveržė 1941 m. balandžio 6 d. Iki 1944 m. Vermachtas ir esesininkai Graikijoje įvykdė daugybę masinių žudynių. Kare žuvo dešimtys tūkstančių Graikijos civilių gyventojų.

Graikijos parlamento komisija apskaičiavo, kad Vokietijos sukelto karo žala šalyje siekia maždaug 289 mlrd. eurų, įskaitant ir paskolą, kurią Graikija karo metais buvo priversta suteikti Vokietijos centriniam bankui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)